ECO7 apr '15 16:03Aangepast op 7 apr '15 16:55

Winsten Europese beurzen lopen verder op

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen stonden dinsdagmiddag overtuigend op winst.

ANP
ANP

Overnamenieuws en het vooruitzicht op aanhoudende steunmaatregelen van centrale banken stuwden het optimisme na het lange paasweekeinde. In Amsterdam werd het bod van de Amerikaanse koerier FedEx op zijn Nederlandse branchegenoot TNT zeer enthousiast ontvangen.

De Amsterdamse AEX stond een klein uur voor het slot 2,3 procent in de plus op 503,75 punten. De MidKap steeg 1,8 procent tot 768,39 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen gingen 1,5 tot 1,9 procent vooruit.

Het aandeel TNT steeg bijna 30 procent tot 7,77 euro en naderde daarmee het overnamebod van 8 euro dat FedEx voorbeurs meldde. FedEx en TNT voorzien een grote kans dat de overname slaagt, hoewel een vergelijkbare poging van de Amerikaanse concurrent UPS ruim twee jaar geleden nog strandde op verzet van de Europese Commissie. FedEx heeft echter een kleiner marktaandeel in Europa dan UPS, waardoor de bezwaren uit Brussel dit keer mee kunnen vallen.

PostNL

In de MidKap profiteerde PostNL met een winst van bijna 13 procent van het bod van FedEx. Het postbedrijf heeft een belang van bijna 15 procent in TNT en steunt het bod van de Amerikanen. Met de opbrengst van circa 642 miljoen euro kan PostNL zijn financiële positie aanzienlijk versterken, waardoor de uitkering van dividend aan aandeelhouders in zicht kan komen.

De AEX toonde over de hele linie een positief beeld, waarbij grondstofbedrijven Shell en ArcelorMittal (allebei plus 4 procent) tot de uitblinkers behoorden. Verder boekten AkzoNobel, Ahold, Aalberts en Vopak winsten van ruim 2 procent.

ING

ING kreeg er krap 2 procent bij. De bank boekt een winst van 450 miljoen euro op de fusie van zijn Indiase dochterbedrijf met een andere Indiase bank. Die winst werd enkele maanden geleden nog op 150 miljoen euro geschat.

Ook elders in Europa profiteerden postbedrijven van het overnamenieuws in de sector. Deutsche Post, het moederbedrijf van DHL, werd in Frankfurt 2,8 procent meer waard en in Londen steeg Royal Mail 1,2 procent.

De euro werd voor 1,0865 dollar verhandeld, tegen 1,0870 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,5 procent tot 52,41 dollar. Brentolie werd een fractie goedkoper en kostte 58,08 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen