ECO13 apr '15 09:20Aangepast op 13 apr '15 09:50

AEX lager in afwachtende handel

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De effectenbeurs in Amsterdam is maandagochtend na een vlak begin in het rood gezakt.

ANP
ANP

Ook de andere Europese aandelenmarkten lieten overwegend kleine verliezen zien. Beleggers wachten op de eerstekwartaalcijfers en het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB), die later in de week op het programma staan.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,2 procent lager op 505,97 punten. De MidKap bleef onveranderd op 784,56 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs zakten tot 0,3 procent.

De markt verwerkte een onverwachte daling van de Chinese export in maart. Ook de import van de Volksrepubliek ging omlaag. De tegenvallende handelscijfers vergroten de zorgen over de afzwakking van de Chinese economie. Ook verwacht de Wereldbank dat de economische groei in Oost-Azië dit jaar lager zal uitvallen dan eerder gedacht.

Aalberts Industries

Grootste daler in de AEX was industrieel toeleverancier Aalberts Industries met een verlies van ruim 2 procent na een adviesverlaging door ING. Telecomconcern KPN profiteerde van een adviesverhoging door Bank of America Merrill Lynch en ging aan kop met een winst van 0,9 procent.

In de MidKap sloot de producent van specialistische materialen TenCate de rij met een min van 1,9 procent. Grootste stijger was biotechnologiebedrijf Galapagos met een plus van 2,1 procent.

Volkswagen

In Frankfurt verloor Volkswagen 1,6 procent. Binnen de top van het Duitse autoconcern is een stevige crisis ontstaan. President-commissaris Ferdinand Piëch nam in een dit weekend gepubliceerd interview afstand van topman Martin Winterkorn. Tot dusver gold Winterkorn als de gedoodverfde opvolger van Piëch, wiens termijn in 2017 afloopt.

BMW daalde 0,7 procent. De Duitse autofabrikant roept ruim 70.000 voertuigen terug vanwege problemen met de brandstofpomp. Door het defect kan de motor uitvallen of weigeren te starten. De pompen in de auto's zijn gemaakt door Bosch.

De euro was maandagochtend 1,0613 dollar waard, tegen 1,0606 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie steeg 1,1 procent in prijs tot 52,22 dollar. Brentolie kostte 0,6 procent meer op 58,20 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen