ECO23 apr '15 09:53Aangepast op 23 apr '15 10:23

Economie groeit in vrijwel alle provincies

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - In vrijwel alle provincies was vorig jaar sprake van economische groei.

ANP
ANP

Alleen in de provincies Groningen en Friesland zorgde een sterke afname in de productie van aardgas voor krimp. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekend. De Nederlandse economie als geheel groeide met 0,9 procent in 2014.

In Groningen kromp de economie met 7,3 procent. Er werd minder gas verbruikt en ook minder gas opgepompt, omdat 2014 uitzonderlijk warm was. Ook de economische groei in Friesland (min 0,7 procent) werd negatief beïnvloed door de delfstoffenwinning. Exclusief delfstoffenwinning was in Groningen en Friesland sprake van groei van respectievelijk 1,3 en 0,4 procent.

Flevoland kende de hoogste economische groei (2,2 procent). Dit kwam vooral door de leaseautobranche die in deze regio sterk is vertegenwoordigd en de landbouw. Andere provincies met een bovengemiddelde groei van 1,7 procent waren Brabant en Utrecht. Noord-Brabant profiteerde vooral van de machine-industrie en Utrecht van een sterke aanwas van de informatie- en communicatieservice in de stad Utrecht.

De vier grote steden toonden allen een bovengemiddelde groei. Utrecht stak erbovenuit (met 1,8 procent), Amsterdam had met 1,3 procent de laagste groei van de grote steden doordat de financiële instellingen krompen in 2014.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen