ECO28 mei '15 07:55Aangepast op 28 mei '15 08:36

'Licht lager begin voor AEX'

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De effectenbeurs in Amsterdam begint donderdag waarschijnlijk met een klein verlies.

ANP
ANP

Ook de andere Europese aandelenmarkten zullen overwegend licht lager openen. Beleggers houden vooral de verdere ontwikkelingen rond de onderhandelingen over een Grieks schuldenakkoord in de gaten.

,,De hoop op een Griekse schuldendeal zorgde woensdag voor optimisme op de beurzen, maar de berichten over een mogelijk akkoord werden snel weer tegengesproken. Europa lijkt zijn poot stijf te houden met betrekking tot Griekenland en waarschijnlijk zal er pas op het allerlaatste moment een soort noodoplossing komen", aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

De Franse minister van Financiën Michel Sapin liet woensdagavond voorafgaand aan de G7-top in Dresden weten dat de onderhandelingen tussen Griekenland en zijn geldschieters zich nog niet in een stadium bevinden dat doelstellingen op papier gezet kunnen worden. Een anonieme Griekse ambtenaar zei eerder op de dag dat beide kampen dicht bij een akkoord zijn.

Atrium

Aan het bedrijvenfront maakte Atrium European Real Estate bekend dat de winst afgelopen kwartaal fors is gedaald. De brutohuuropbrengsten van het vastgoedbedrijven namen ook af. Investeringsmaatschappij Kardan opende eveneens haar boeken. Het bedrijf leed in het eerste kwartaal een verlies van 7,6 miljoen euro.

In het Verre Oosten gingen de belangrijkste beursgraadmeters donderdag overwegend omlaag. De Nikkei in Tokio was een positieve uitschieter en eindigde 0,4 procent in de plus. Een daling van de Japanse yen hielp de Japanse hoofdindex voor de tiende dag op rij vooruit. De Nikkei boekte daarmee de langste winstreeks in 27 jaar. De Chinese Shanghai Composite staakte een achtdaagse winstreeks en zakte ruim 2 procent.

VS

De beursgraadmeters in New York sloten woensdag met redelijke winsten na de forse verliezen op dinsdag. De Dow-Jonesindex eindigde 0,7 procent hoger op 18.162,99 punten en de S&P 500 steeg 0,9 procent tot 2123,48 punten. De Nasdaq won 1,5 procent tot 5106,59 punten en bereikte daarmee een nieuw recordniveau.

De Europese aandelenbeurzen eindigden eerder op de dag met flinke winsten door de hoop op een Griekse schuldendeal. De AEX sloot met een winst van 1,4 procent op 503,52 punten en de MidKap ging 1 procent vooruit tot 757,25 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs kregen er tussen 1,2 en 2 procent bij.

De euro was donderdag voorbeurs 1,0936 dollar waard, tegen 1,0893 dollar bij sluiting van de Europese beurzen op woensdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,3 procent duurder op 57,66 dollar. Brentolie ging voor 0,6 procent meer over de toonbank en kostte 62,45 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen