ECO7 mei '15 11:52

Flinke verliezen op Europese beurzen

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - Op de Europese aandelenbeurzen werden donderdagmiddag over een breed front flinke verliezen geleden.

ANP
ANP

Op Beursplein 5 zorgde een winstalarm van staalconcern ArcelorMittal voor extra koersdruk. Ook hielden beleggers de blik gericht op de Britse verkiezingen.

,,Er gebeurt nog al wat op de beurzen. Door de verdere rentestijging op de obligatiemarkt, de opmars van de euro en de Britse verkiezingen vindt er een redelijke aardverschuiving plaats en is het wel duidelijk waarom de aandelenmarkten nu onder druk staan", aldus Sijmen Plomp, partner bij Ambassador Investments.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 1,2 procent lager op 472,40 punten. De MidKap zakte 2,5 procent naar 719,26 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs raakten tot 1,5 procent kwijt.

ArcellorMittal

ArcelorMittal was de grootste daler in de AEX met een min van 4 procent. De staalproducent verwacht dat de gedaalde ijzerertsprijs en een zwakkere Amerikaanse markt de winstgevendheid verder zullen drukken. Financieel concern ING en verzekeraar NN, die ook met kwartaalberichten kwamen, waren de enige stijgers met plussen van 0,7 en 0,1 procent.

Bij de kleinere bedrijven ging AMG bijna 14 procent onderuit. De metaalspecialist zag in het eerste kwartaal zowel de winst als de omzet dalen.

In Frankfurt zakte Siemens meer dan 2 procent. Het Duitse industrieconcern schrapt wereldwijd 4500 arbeidsplaatsen, waarvan 2200 in eigen land. De kwartaalcijfers van Beiersdorf, de Duitse eigenaar van Nivea en Hansaplast, werden beloond met een koerswinst van 2 procent.

Euro

Netwerkapparatuurmaker Alcatel-Lucent, die recent een overnamebod heeft ontvangen van het Finse Nokia, klom in Parijs 1,6 procent na publicatie van de kwartaalcijfers. Adecco daalde ruim 6 procent in Zürich. De Zwitserse uitzender liet in zijn kwartaalbericht weten dat topman Patrick De Maeseneire en financieel directeur Dominik de Daniel het bedrijf zullen verlaten.

De euro was 1,1358 dollar waard, tegen 1,1330 dollar bij het slot van de beurshandel in Europa op woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 0,1 procent tot 61 dollar. Een vat Brentolie werd 0,7 procent duurder op 68,21 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen