ECO10 apr '15 08:51

'AEX opent licht hoger’

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam opent vrijdag waarschijnlijk licht hoger.

ANP
ANP

Ook de andere Europese effectenmarkten zullen met winsten beginnen in navolging van de positieve stemming in Azië en op Wall Street.

,,Het ziet ernaar uit dat de Europese beurzen de winsten van donderdag verder zullen uitbreiden. De markten profiteren van het herstel van de olieprijzen en de speculatie op meer overnames. Het lijkt verder een relatief rustige handelsdag te worden. Er staan geen belangrijke cijfers op het programma en men kijkt vooral uit naar het kwartaalcijferseizoen dat volgende week losbarst", aldus marketwatcher Sten Lemmens van IG Nederland.

Op Beursplein 5 zullen informatieleverancier Wolters Kluwer en postbedrijf PostNL mogelijk bewegen op advieswijzigingen. Exane schroefde zijn aanbeveling voor Wolters Kluwer terug en Barclays verlaagde zijn advies voor PostNL

Negatieve rente

Ook Shell blijft in de schijnwerpers staan. De kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) liet donderdag nabeurs weten dat de overname van BG Group negatief kan uitpakken voor de kredietwaardigheid van Shell.

Unibail-Rodamco kondigde aan voor 1,5 miljard euro aan obligaties te hebben geplaatst. Het bedrijf plaatste onder meer een converteerbare obligatie ter waarde van 500 miljoen euro, waarbij Unibail het eerste Europese vastgoedbedrijf werd dat wist te lenen tegen een negatieve rente.

Corbion

Corbion liet weten de melkzuuractiviteiten van het in het Amerikaanse Delaware gevestigde Archer Daniels Midland over te nemen. De producent van chemicaliën en voedingsingrediënten Corbion gaf geen financiële details, maar stelde de overnamesom in contanten te zullen voldoen.

Wetenschappelijk uitgever Brill maakte bekend dat de omzet in het eerste kwartaal zoals verwacht licht is gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Concrete cijfers werden niet gegeven.

Buitenlandse beurzen

De belangrijkste beursgraadmeters in het Verre Oosten gingen vrijdag overwegend omhoog. De Nikkei in Tokio sloot 0,2 procent in de min en staakte daarmee een driedaagse winstreeks. De Japanse hoofdindex stond bij opening kortstondig boven de 20.000 punten, maar viel weer terug door winstnemingen. Het was voor het eerst sinds april 2000 dat de Nikkei deze psychologische grens wist te doorbreken.

De aandelenbeurzen op Wall Street eindigden donderdag voor de tweede achtereenvolgende dag met winst. De Dow-Jonesindex sloot 0,3 procent in de plus op 17.958,73 punten. De brede S&P 500 steeg 0,5 procent tot 2091,18 punten. De door technologiebedrijven gedomineerde Nasdaq ging ook 0,5 procent omhoog, naar 4974,57 punten.

Euro

De Europese beurzen sloten eerder op de dag stevig hoger. In Amsterdam eindigde de AEX-index met een winst van 1 procent op 501,97 punten. De MidKap steeg ook 1 procent, naar 773,84 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs gingen 1,1 tot 1,4 procent vooruit.

De euro noteerde vrijdag voor opening van de aandelenbeurzen op 1,0665 dollar, tegen 1,0675 dollar bij sluiting van de Europese beurshandel op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,3 procent tot 50,65 dollar. Een vat Brentolie werd 0,2 procent duurder op 56,69 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen