ECO14 apr '15 08:40

'Stapje terug doen om langer door te werken'

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Oudere werknemers een stapje terug laten doen is een van de manieren om mensen langer gezond te laten doorwerken.

ANP Archiefbeeld
ANP Archiefbeeld

,,We moeten af van het idee dat een carrière altijd in een rechte lijn omhoog dient te lopen'', zei de voorzitter van de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ), Pauline Meurs, dinsdag in een interview met Het Financieele Dagblad.

Zogeheten demotie is een beladen onderwerp. Binnen de politiek en bij vakbonden bestaan er meerdere meningen over. ,,Maar bekeken vanuit het perspectief van iemands levensloop is het niet alleen maar negatief. Waarom zou je niet aan het eind van je loopbaan langzaam af gaan bouwen in plaats van in een keer van alles naar niks te gaan?'', vindt Meurs.

Ze pleit er in de krant voor dat meer rekening wordt gehouden met verschillende drukke fases in iemands leven. ,,De ene oudere werknemer is gebaat bij meer vrije dagen, maar een ander kon die dagen misschien veel beter op een eerder moment gebruiken. Bijvoorbeeld toen hij of zij aan het zorgen was voor een zieke ouder of een kind. Flexibilisering is noodzakelijk.''

De RVZ brengt dinsdag een advies uit aan het kabinet over langer doorwerken en de gezondheid.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen