ECO22 apr '14 09:16Aangepast op 22 apr '14 09:49

Philips onderuit op Damrak

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse aandelenbeurs krabbelde dinsdagochtend weer op na een lagere opening.

ANP
ANP

Tegenvallende resultaten van Philips hielden de winst op het Damrak echter beperkt. De andere Europese beurzen lieten winsten zien in navolging van de hogere slotstanden op Wall Street. Daarnaast werd de handel gesteund door overnameberichten in de farmaceutische sector.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,2 procent hoger op 397,65 punten. De MidKap won 0,8 procent tot 654,39 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen stegen tot 1,1 procent.

Philips zakte 5,8 procent en bungelde daarmee onderaan de AEX. Het elektronicaconcern zag de winst in het eerste kwartaal met ruim 15 procent dalen. Die daling kwam zowel door slechtere operationele resultaten als door hogere reorganisatiekosten. Philips-topman Frans van Houten herhaalde in een toelichting de verwachting dat 2014 een ,,uitdagend'' jaar zal zijn.

BinckBank

In de MidKap werden de kwartaalcijfers van BinckBank wel goed ontvangen. Het aandeel steeg 5,8 procent nadat bleek dat de beleggersbank in de eerste 3 maanden van dit jaar heeft geprofiteerd van de toestroom van particuliere beleggers op de aandelenbeurs. Het aantal transacties bij de internetbank nam flink toe, waardoor ook de provisie-inkomsten en de winst stegen.

In Londen klom AstraZeneca bijna 8 procent door overnamespeculatie. Afgelopen weekeinde schreven diverse media dat de Amerikaanse medicijnenmaker Pfizer zijn Britse concurrent wil overnemen voor 60 miljard pond (73 miljard euro).

Novartis

Het Zwitserse farmacieconcern Novartis liet maandag weten de oncologie-divisie van het Britse GlaxoSmithKline (GSK) over te nemen voor 16 miljard dollar (11,6 miljard euro). Ook verkoopt Novartis zijn onderdeel voor medicatie voor dieren aan het Amerikaanse Eli Lilly voor 5,4 miljard dollar. Novartis won in Zürich meer dan 2 procent en GSK klom in Londen ruim 4 procent.

De euro was 1,3796 dollar waard, tegen 1,3830 dollar bij het slot van de Europese aandelenhandel op donderdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,1 procent goedkoper op 104,27 dollar. De prijs voor Brentolie zakte ook 0,1 procent, tot 109,90 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen