ECO25 okt '14 15:19

KLM neemt afscheid van laatste Douglastoestel

Auteur: ANP Nieuws

SCHIPHOL (ANP) - KLM vliegt dit weekend haar laatste lijnvlucht met de McDonnell-Douglas MD-11.

ANP
ANP

Het bij vliegtuigspotters zeer populaire toestel vertrekt zaterdagavond uit Montreal in Canada en landt zondagmorgen op Schiphol.

Het gaat ook wereldwijd om de laatste commerciële passagiersvlucht, omdat KLM de MD-11 als enige luchtvaartmaatschappij nog in haar passagiersvloot had. In november staan bij wijze van afscheid nog drie rondvluchten boven Nederland op het programma. Daarna volgt de sloop.

De karakteristieke MD-11 is makkelijk te herkennen vanwege de extra straalmotor in de staartvin. Vliegtuigspotters probeerden KLM met een petitie nog te bewegen om het toestel in de vloot te houden. Maar het mocht niet baten. ,,Het vliegtuig is niet duurzaam genoeg'', zegt een woordvoerster. ,,De drie motoren verbruiken meer kerosine dan nieuwere vliegtuigen. Daarnaast zijn de onderdelen schaars. Het is lastig om aan nieuwe te komen als er onderdelen moeten worden vervangen.''

Boeing

KLM vloog sinds 1993 met de MD-11. Op het hoogtepunt bezat de Nederlandse maatschappij 10 exemplaren. De kisten werden vooral ingezet op langeafstandsvluchten.

Het afscheid betekent ook het einde van de 80-jarige samenwerking tussen KLM en McDonnell-Douglas. De Amerikaanse vliegtuigfabrikant, onder meer bekend van de Dakota's uit de Tweede Wereldoorlog, is sinds 1997 onderdeel van Boeing.

Vliegtuigspotters op Schiphol hebben nog een kleine troost. Martinair, vrachtdochter van Air France-KLM, vliegt nog wel met 6 MD-11's. Deze worden binnen nu en twee jaar pas buiten gebruik gesteld.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen