ECO20 aug '14 15:55Aangepast op 20 aug '14 16:41

Europese beurzen omlaag

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen lieten woensdagmiddag een negatief beeld zien.

ANP
ANP

Beleggers wachten op de vergaderingsnotulen van de Amerikaanse Federal Reserve (Fed), die later op de dag worden vrijgegeven. In Amsterdam profiteerden Heineken en Vopak van goed ontvangen halfjaarberichten.

De AEX-index in Amsterdam noteerde een uur voor het slot iets lager op 403,27 punten. De MidKap klom 0,8 procent tot 600,75 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen stonden tot 0,6 procent in de min.

Vopak was veruit de sterkste stijger aan het Damrak, met een plus van 16 procent. Het tankopslagbedrijf is iets positiever geworden over het bedrijfsresultaat voor dit jaar.

Heineken

Heineken ging aan kop in de AEX met een winst van 7,6 procent, na beter dan verwachte resultaten. De bierbrouwer merkt nog weinig van de spanningen tussen Rusland en het Westen over de situatie in Oekraïne. De handelsoorlog tussen Rusland en het Westen bezorgt de Deense brouwer Carlsberg (min 3,7 procent) wel een stevige kater. Het bedrijf voorziet een flinke krimp in de Russische en Oost-Europese biermarkten en verlaagde zijn winstverwachting.

Fugro volgde Heineken in de AEX met een plus van 2,7 procent. Beleggers waren positief verrast door een grote olievondst bij Australië, waarin de bodemonderzoeker een indirect belang heeft.

BAM

Bouwbedrijf BAM ging in de MidKap 16 procent onderuit. In een rapport van Kempen & Co werd het bouwbedrijf als een tikkende tijdbom bestempeld, mede door de hoge schuldenlast. Branchegenoot Heijmans verloor 4,5 procent, na tegenvallende cijfers.

In Londen daalde Balfour Beatty 7,7 procent. Het Britse bouwbedrijf verwierp woensdag een derde fusievoorstel van de Britse branchegenoot Carillion. Dat bedrijf liet later op de dag weten niet langer een fusie na te streven met Balfour. Carillion ging 2,1 procent omlaag.

De euro zakte naar 1,3287 dollar. Bij het slot van de Europese beurshandel op dinsdag was de munt nog 1,3315 dollar waard. Een vat Amerikaanse olie werd 0,9 procent duurder en kostte 95,36 dollar. De prijs van Brentolie steeg 0,5 procent tot 102,11 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen