ECO21 mei '14 06:10

'Herstel industrie zet door'

Auteur: ANP Nieuws

De productie in de Nederlandse industrie groeit dit jaar verder door. Dat voorspelt ABN Amro in een woensdag gepubliceerd rapport over de industriële sector.

ANP
ANP

Nederlandse fabrieken produceerden in het eerste kwartaal gemiddeld 3,3 procent meer dan een jaar eerder en zijn 2014 daarmee goed begonnen. ABN verwacht dat de industrie die lijn doortrekt en in het hele jaar uitkomt op een groei van 3 procent.

De signalen voor de industrie staan op groen, aldus de bank. Daarbij wijst ABN op de positieve verwachtingen voor de internationale economie en op de aantrekkende investeringen. Verder verwacht de bank dat de groei van de wereldhandel bijna verdrievoudigt, tot 6 procent, waardoor de Nederlandse export en het ondernemersvertrouwen verder kunnen toenemen.

Vertrouwen

De hogere productie en het groeiende vertrouwen zorgen er waarschijnlijk ook voor dat industriële bedrijven meer gaan investeren. De afgelopen jaren werden veel grote uitgaven juist op de lange baan geschoven.

Binnen de industrie lopen de verwachtingen uiteen. De machine-industrie, een belangrijke toeleverancier van Duitsland, profiteert waarschijnlijk van de aantrekkende export en ook de vooruitzichten voor de rubber- en kunststofindustrie zijn gunstig. In de chemie blijft het herstel naar verwachting beperkt. Daar blijft de druk op de omzet, productie en marges hoog.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen