ECO12 mei '14 11:49

Weinig beweging op Europese beurzen

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen lieten maandag weinig beweging zien.

ANP
ANP

Beleggers bleven voorzichtig in afwachting van de verdere ontwikkelingen in Oekraïne, waar de pro-Russische separatisten afgelopen weekeinde een referendum over afscheiding hebben gehouden.

,,Vanuit de VS en Azië werden de Europese markten positief beïnvloed, maar de gespannen situatie tussen Rusland en Oekraïne blijft zorgen voor voorzichtigheid. Per saldo gebeurt er dan ook weinig en is het wachten op hoe Wall Street vanmiddag gaat openen“, aldus handelaar Cees Smit van Today’s Beheer.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,2 procent hoger op 402,86 punten. De MidKap klom 0,9 procent tot 657,21 punten. De beurzen in Londen en Parijs stegen tot 0,2 procent. De hoofdindex in Frankfurt was een uitschieter met een plus van 0,9 procent.

Referendum

De Russische regering liet maandag in een verklaring weten de uitslag van het referendum in Oost-Oekraïne als de uitdrukking van de wil van de bevolking te beschouwen. Volgens de voorlopige uitslag heeft een grote meerderheid voor onafhankelijkheid van Oekraïne gestemd. Moskou roept de separatisten op om zonder geweld uitvoering aan de uitslag te geven.

Uitzender Randstad was koploper in de AEX met een winst van 1,6 procent. Grootste daler was vastgoedconcern Corio met een verlies van 0,3 procent. In de MidKap steeg Air France-KLM ruim 2 procent. Het Frans-Nederlandse luchtvaartconcern vervoerde in april meer passagiers dan een jaar geleden.

Core Laboratories

Op de lokale markt zakte Core Laboratories 2,5 procent. De dienstverlener aan de olie- en gassector gaf een winstwaarschuwing na teleurstellende resultaten in april. Macintosh Retail Group leverde meer dan 2 procent in. Het moederbedrijf van winkelketens als Dolcis, Manfield en Kwantum wil de Belg Kurt Staelens benoemen tot nieuwe bestuursvoorzitter.

In Frankfurt klom Sky Deutschland ruim 6 procent. De Britse aanbieder van betaaltelevisie BSkyB wil Sky Duitsland en Sky Italië overnemen van film- en televisiebedrijf 21st Century Fox.

De euro was 1,3762 dollar waard, tegen 1,3767 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,6 procent tot 100,54 dollar per vat. Brentolie werd 0,7 procent duurder op 108,67 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen