ECO20 mei '14 08:02Aangepast op 20 mei '14 08:47

'AEX begint licht hoger'

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - De aandelenbeurs in Amsterdam begint dinsdag waarschijnlijk licht hoger.

ANP
ANP

Ook de andere Europese effectenbeurzen zullen met kleine winsten openen in navolging van de hogere koersen in Azië en de positieve slotstanden op Wall Street.

,,We lijken fractioneel hoger te openen. Op af en toe een overname na blijft het bedrijfsnieuws beperkt en wachten we vooral op de ECB, die volgende maand mogelijk maatregelen gaat nemen om de lage inflatie te bestrijden. Ook krijgen we komend weekend de verkiezingen in Oekraïne. De ondertoon op de beurzen blijft echter goed en ook economisch gezien gaat het stap voor stap wat beter'', aldus analist Tom Muller van Theodoor Gilissen.

Dico International liet maandag na de slotbel weten dat er in de eerste 4 maanden van het jaar flinke interesse is geweest in de beursnotering van het bedrijf. Met een aantal bedrijven heeft de lege beurshuls verkennende gesprekken gevoerd over een omgekeerde beursgang.

MTY

Ook MTY, het voormalige Witte Molen, onderzoekt de mogelijkheden tot een omgekeerde beursgang. Het bedrijf constateert daarbij dat er sprake is van ,,aanzienlijke interesse'' in de beursnotering.

De Telegraaf meldde dinsdag dat ING Groep mogelijk afstand doet van zijn 32 jaar oude investeringsmaatschappij Parcom. Parcom valt onder verzekeraar Nationale-Nederlanden (NN), die wordt afgesplitst van het financiële concern. De Duitse en Franse divisies van Parcom zijn inmiddels verzelfstandigd, er wordt nu volgens de krant gekeken naar wat de beste toekomst voor het Nederlandse private equityhuis is.

Verre Oosten

De belangrijkste beurzen in het Verre Oosten gingen dinsdag overwegend omhoog na een wisselvallige handelssessie. In Tokio eindigde de Nikkei 0,5 procent in de plus. Na vier verliesbeurten op rij stapten beleggers weer in de markt. De handel stond daarnaast in het teken van de Japanse centrale bank, die dinsdag begon aan de tweedaagse beleidsvergadering.

De Amerikaanse effectenbeurzen sloten maandag na een rustige handelssessie met winst. Kleinere fondsen waren in trek en ook aandelen van internetbedrijven, die de afgelopen tijd flink onderuit gingen, werden door beleggers opgepakt.

Dow-Jones

De Dow-Jonesindex eindigde 0,1 procent hoger op 16.511,86 punten. De brede S&P 500 steeg 0,4 procent tot 1885,08 punten en technologiegraadmeter Nasdaq won 0,9 procent tot 4125,82 punten.

De Europese aandelenmarkten sloten eerder op de dag ook overwegend in de plus. Alleen de beurs in Londen bleef achter. De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,4 procent hoger op 401,04 punten. De MidKap klom 0,5 procent tot 645,51 punten. De beurs in Parijs won 0,3 procent en de DAX in Frankfurt eindigde ook 0,3 procent hoger. De FTSE in Londen verloor 0,1 procent.

De euro was dinsdag voor aanvang van de aandelenhandel 1,3708 dollar waard, tegen 1,3717 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag. Een vat Amerikaanse olie stond 0,1 procent hoger op 102,73 dollar. Brentolie steeg 0,2 procent in prijs tot 109,54 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen