ECO14 feb '14 12:26

Schiphol voorziet groei luchtverkeer

Auteur: ANP Nieuws

SCHIPHOL (ANP) - Hoewel het aantal vliegbewegingen op Schiphol de laatste jaren nauwelijks is gegroeid, houdt het luchthavenbedrijf vast aan uitbreiding van de capaciteit op Lelystad Airport.

ANP
ANP

Met de verwachte passagiersgroei zal vanzelf ook het luchtverkeer weer gaan toenemen, zei topman Jos Nijhuis vrijdag in een toelichting op de jaarcijfers.

Om de omgeving van Schiphol te ontzien is afgesproken dat het aantal vliegbewegingen tot en met 2020 niet boven de 510.000 per jaar mag uitkomen. Schiphol wil echter ruimte overhouden voor groei van zijn functie als overstapstation voor KLM en zijn partners. Daarom is afgesproken dat sommige vakantievluchten op termijn naar Lelystad moeten uitwijken.

De animo bij luchtvaartmaatschappijen daarvoor is echter niet al te groot en ook bewoners in de wijde omtrek van Lelystad zijn erg kritisch. Bovendien ligt het aantal vliegbewegingen van en naar Schiphol al jaren op een niveau ruim onder het maximum van 510.000 dat is afgesproken tot en met 2020. Vorig jaar waren het er ruim 425.000.

Groeien

Nijhuis wees erop dat het aantal passagiers op Schiphol, ook tijdens wat hij ,,onze diepste crisis ooit'' noemde, steeds is blijven groeien. Dat dit nauwelijks tot meer vliegbewegingen heeft geleid, komt volgens de topman doordat luchtvaartmaatschappijen met grotere toestellen zijn gaan vliegen die door efficiëntiemaatregelen bovendien steeds beter gevuld zijn.

,,De meeste toestellen zitten inmiddels hartstikke vol'', zei Nijhuis. ,,Dat betekent dat de toekomstige groei in passagiers gepaard zal gaan met meer vliegbewegingen.'' Daarbij gaat Schiphol ook nog eens uit van een ,,bescheiden ontwikkeling'' van de Nederlandse economie in de komende jaren.

Herstel

Dat buiten ons land het herstel op stoom begint te komen, blijkt volgens Nijhuis uit de aantrekkende groei van de vrachtvolumes op Schiphol, met name sinds de afgelopen zomer. Voor 2014 rekent Schiphol op een vrachttoename van 3 tot 4 procent, na een stijging van 3,2 procent in 2013. Het aantal passagiers neemt naar verwachting met 2 tot 3 procent toe.

Schiphol blijft investeren in uitbreiding van de eigen kwaliteit en capaciteit. ,,We investeren de komenden drie jaar 1,5 miljard euro, dat is 1,5 miljoen per dag'', zei Nijhuis. Dat is nodig om de concurrentie in met name de Golfregio voor te blijven en Schiphol aantrekkelijk te houden als overstapluchthaven. Dat is ook voor de Nederlandse economie van levensbelang, benadrukte hij.

Ondanks de stevige investeringen ziet Schiphol ruimte om een groter deel van de winst aan zijn aandeelhouders uit te keren. ,,We hebben een gezond jaar achter de rug en we vinden het verstandig hen daarin te laten delen'', zei Nijhuis. Ook de luchtvaartmaatschappijen delen een beetje mee in de winst, hun tarieven gaan met 'slechts' 0,4 procent omhoog.

Gerelateerde artikelen