ECO13 feb '14 07:54Aangepast op 13 feb '14 08:32

'Lagere opening voor AEX’

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse aandelenbeurs opent donderdag naar verwachting lager.

ANP
ANP

Ook de andere Europese effectenmarkten zullen met verliezen beginnen. De aandacht gaat vooral uit naar de resultatenstroom van toonaangevende bedrijven als BNP Paribas, Nestlé, Rio Tinto en Commerzbank.

,,De AEX lijkt zo’n 1 punt lager van start te gaan. De Amerikaanse openingsindicatoren staan flink lager in reactie op het stevige verlies in Japan. We krijgen vandaag inflatiecijfers uit Duitsland en de winkelverkopen uit de VS. De tweede hoorzitting van Fed-voorzitter Janet Yellen voor het Amerikaanse Congres gaat donderdag niet door vanwege het slechte winterweer'', aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

Voor opening van de beurs bleek dat de inflatie in Duitsland in januari is gestabiliseerd op 1,2 procent. Het gemiddelde prijspeil in Europa's grootste economie zakte in januari met 0,7 procent ten opzichte van de voorgaande maand. De nieuwe schattingen komen overeen met de eerste raming van eind januari.

Ordina

In Amsterdam opende Ordina de boeken. De automatiseerder leed in 2013 een nettoverlies van 65 miljoen euro over 2013. Dit kwam vooral door 66 miljoen euro aan afschrijvingen en voorzieningen. In het laatste kwartaal zag het bedrijf de resultaten wel licht verbeteren.

Vastgoedbedrijf Corio liet woensdag na de slotbel weten over 2013 een resultaat te hebben behaald van 261,2 miljoen euro. Het resultaat viel iets hoger uit dan de verwachting die het bedrijf zelf naar buiten had gebracht.

Verre Oosten

De aandelenbeurzen in Verre Oosten gingen donderdag overwegend omlaag. In Tokio deden beleggers een flinke stap terug na drie winstdagen op rij. Een stijging van de Japanse yen ten opzichte van de Amerikaanse dollar drukte daarnaast op de grote Japanse exportbedrijven. De Nikkei eindigde 1,8 procent in de min.

De graadmeters in New York bleven woensdag dicht bij huis, na de sterke koerswinsten in de voorgaande handelsdagen. De Dow-Jonesindex sloot 0,2 procent lager op 15.963,94 punten. De brede S&P 500 daalde een fractie tot 1819,26 punten en technologiegraadmeter Nasdaq tekende een winst op van 0,2 procent tot 4201,29 punten.

Euro

De beurs in Amsterdam ging woensdag voor de vijfde handelsdag omhoog. De AEX-index eindigde 0,6 procent hoger op 397,42 punten. De MidKap daalde licht tot 637,73 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs stegen tot 0,7 procent, Londen ging licht omlaag.

De euro was donderdag voor aanvang van de aandelenhandel 1,3631 dollar waard, tegen 1,3591 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,6 procent tot 99,74 dollar per vat. Brentolie werd 0,4 procent goedkoper op 108,40 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen