ECO10 nov '14 17:48

Fugro en Nutreco stelen show op Damrak

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen boekten maandag mooie winsten.

ANP
ANP

Bij gebrek aan macro-economische cijfers moesten beleggers hun inspiratie uit het bedrijfsleven halen. In Amsterdam spraken bodemonderzoeker Fugro en diervoederproducent Nutreco tot de verbeelding door overnamenieuws rond beide bedrijven.

De AEX sloot 0,9 procent hoger op 414,96 punten en de MidKap won 2,5 procent tot 610,96 punten. De beurzen in Frankfurt en Londen stegen beide 0,7 procent en de CAC 40 in Parijs ging 0,8 procent vooruit.

De hoofdindex van de Amsterdamse beurs kreeg een impuls van Fugro, dat 49,2 procent steeg nadat Boskalis (plus 5,5 procent) had bekendgemaakt een belang van bijna 15 procent in het bedrijf te hebben genomen. De baggeraar en maritiem dienstverlener benadrukte niet uit te zijn op een overname, maar diverse analisten denken dat Boskalis uiteindelijk toch Fugro zal willen inlijven.

Nutreco

Slechts 4 van de 25 fondsen in de AEX sloten in de min, waarbij alleen staalconcern ArcelorMittal (min 2,5 procent) een noemenswaardig verlies leed na een aantal negatieve analistenrapporten.

Overnamenieuws rond Nutreco (plus 14,4 procent) stuwde de MidKap omhoog. SHV maakte bekend zijn overnamebod op het bedrijf met 4,50 euro te verhogen tot 44,50 euro per aandeel om een bod van het Amerikaanse Cargill te overtreffen. Cargill had zich bij Nutreco gemeld met een bod van 43,20 euro per aandeel, maar dat werd afgewezen.

Carlsberg

De koers van Tie Kinetix (min 5,7 procent) schoot de hele dag flink heen en weer. Het softwarebedrijf heeft een voorlopige overeenstemming bereikt met een niet nader genoemde partij die bereid is garant te staan voor de claim vanuit Brussel voor het onterecht ontvangen van subsidies.

In Kopenhagen won Carlsberg 3,1 procent. De Deense bierbrouwer verkocht in het derde kwartaal minder bier, maar zag wel de omzet groeien. Lonmin (plus 4,1 procent) leed in het derde kwartaal een flink nettoverlies als gevolg van maandenlange stakingen, maar stelde beleggers gerust met de opmerking dat het bedrijf geen extra kapitaal hoeft aan te trekken.

De euro noteerde op 1,2431 dollar, tegen 1,2426 dollar bij sluiting van de Europese beurzen op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,1 procent minder op 77,75 dollar. Brentolie werd 0,6 procent goedkoper op 82,92 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen