ECO20 aug '14 09:52

Heineken stuwt AEX

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De effectenbeurs in Amsterdam is woensdagochtend licht hoger geopend.

ANP
ANP

De andere Europese aandelenmarkten lieten een gemengd beeld zien. Beleggers kijken vooral uit naar de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Amerikaanse Federal Reserve, die later op de dag worden vrijgegeven. In Amsterdam werden de resultaten van Heineken en Vopak goed ontvangen.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de vroege handel 0,3 procent hoger op 404,44 punten. De MidKap klom 0,7 procent tot 600,39 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen stonden tot 0,2 procent in de min.

Heineken ging aan kop in de AEX met een winst van ruim 6 procent. Volgens analisten van Theodoor Gilissen zijn de halfjaarcijfers die de brouwer publiceerde ,,zonder meer goed”. Vooral de volumegroei en de margeverbetering zijn beter dan verwacht. Hoewel Rusland voor Heineken een belangrijke afzetmarkt is, merkt de bierbrouwer nog weinig van de spanningen tussen dat land en het Westen over de situatie in Oekraïne.

Carlsberg

De handelsoorlog tussen Rusland en het Westen bezorgt de Deense brouwer Carlsberg wel een stevige kater. Het bedrijf verlaagde woensdag zijn winstverwachting in de aanname dat de Russische en Oost-Europese biermarkten in de tweede helft van dit jaar flink zullen krimpen. Het aandeel van de concurrent van Heineken zakte in Kopenhagen 5 procent.

In de MidKap was Vopak veruit de sterkste stijger met een plus van 11,5 procent. Het tankopslagbedrijf is ondanks de aanhoudende moeilijke marktomstandigheden in Europa iets positiever geworden over het bedrijfsresultaat dat dit jaar minimaal wordt verwacht.

Heijmans

Bij de kleinere bedrijven leverde Heijmans 3,5 procent in. De halfjaarresultaten die het bouwconcern bekendmaakte vielen volgens analisten tegen. Vooral de gang van zaken bij de Nederlandse infra-activiteiten stelt teleur. Concurrent BAM ging in de MidKap ruim 15 procent onderuit.

In Londen verloor Balfour Beatty meer dan 5 procent. Het Britse bouwbedrijf blijft zich verzetten tegen een fusie met branchegenoot Carillion (min 2,3 procent). Balfour meldde woensdag dat het ook een derde aanbod van het eveneens Britse Carillion heeft verworpen.

De euro zakte woensdagochtend naar 1,3290 dollar, tegen 1,3315 dollar bij het slot van de beurshandel in Europa op dinsdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,7 procent duurder en kostte 95,17 dollar. De prijs van Brentolie steeg 0,2 procent tot 101,80 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen