ECO13 feb '14 09:19

Meer achterstand op hypotheken SNS

Auteur: ANP Nieuws

UTRECHT (ANP) - Door de oplopende werkloosheid en dalende koopkracht stijgt het aantal hypotheekklanten van SNS Bank met een betalingsachterstand.

ANP
ANP

Dat meldde moederbedrijf SNS Reaal donderdag bij de presentatie van de jaarcijfers.

Leningen waarvan de rentebetalingen en aflossingen meer dan 90 dagen achterlopen, vertegenwoordigden eind vorig jaar een waarde van 1,2 miljard euro, tegen 0,9 miljard euro een jaar eerder. De totale waarde van de hypotheekportefeuille daalde van 49 naar 47 miljard euro, door vervroegde aflossingen en een beperkte verstrekking van nieuwe leningen.

Financieel topman Maurice Oostendorp zei in een toelichting op de cijfers dat een aantrekkende vraag dit jaar weer zal leiden tot een groei van de hypotheekportefeuille. ,,We zien duidelijk herstel in de markt, waar mensen sterk reageren op prijsverandering'', zei hij. ,,Ergens dit jaar kunnen we het punt bereiken waarop de portefeuille weer groeit.''

Woningmarkt

De woningmarkt beleefde volgens SNS opnieuw een zwak jaar. Er werden 6,1 procent minder huizen verkocht en de prijzen lagen gemiddeld 6,4 procent lager. Een lichtpunt is volgens de bank dat het aantal verkochte woningen in de tweede jaarhelft aantrok, wat ook leidde tot een stabilisatie van de prijzen.

Ondanks de nog altijd kwetsbare markt verbetert volgens SNS de kwaliteit van de nieuw verstrekte hypotheken. Dat komt doordat strengere normen worden gehanteerd en een groeiend aantal hypotheken wordt gedekt door de Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Gerelateerde artikelen