ECO24 aug '14 17:15

Imtech in de schijnwerpers op Damrak

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - Aan het einde van het kwartaalcijferseizoen gaat de aandacht in Amsterdam deze week vooral uit naar Imtech.

ANP
ANP

Het geplaagde installatiebedrijf heeft eerder aangegeven bij de presentatie van zijn resultaten dinsdag meer duidelijkheid te geven over de manier waarop het zijn enorme schuldenlast kan aanpakken.

Imtech kampt sinds de enorme fraude in Duitsland en Polen, die in februari vorig jaar aan het licht kwam, met zware verliezen. Daardoor is de schuldenlast van het bedrijf inmiddels opgelopen tot meer dan 1 miljard euro, terwijl eerder dit jaar nog een stevige reductie van de schuld werd beloofd. Om daaraan te kunnen voldoen hoopt het bedrijf op nieuwe toezeggingen van zijn banken, terwijl ook het onderdeel ICT in de etalage is gezet.

De mogelijkheid dat Imtech geld wil ophalen met de uitgifte van nieuwe aandelen hangt ook nog altijd boven de markt. Door alle ellende is de koers van het aandeel Imtech inmiddels echter verschrompeld tot 36 cent.

Gemalto

Aan het Damrak komen verder donderdag kunstmest- en bouwbedrijf OCI en digitaal beveiliger Gemalto als laatste bedrijven uit de AEX met hun kwartaalcijfers. Daarnaast staat nog een groep kleine bedrijven op het programma, waaronder Van Lanschot Bankiers, Kas Bank, automatiseerders Ordina en ICT en elektronicabedrijf Neways.

Naast de bedrijfsresultaten kan een groot aantal economische cijfers de beurshandel richting geven. In de eurozone wordt daarbij uitgekeken naar de eerste raming van de inflatie in augustus, die vrijdag wordt gepubliceerd. Een verdere daling van de toch al zeer lage inflatie kan meer druk zetten op de Europese Centrale Bank om het herstel van de economie te waarborgen. Eurostat publiceert vrijdag ook de Europese werkloosheidscijfers van juli.

Duitsland

Beleggers krijgen verder een scherp beeld van de ontwikkeling van de Duitse economie, met cijfers over de werkloosheid, inflatie, het consumentenvertrouwen en de detailhandelsverkopen in Europa's grootste economie. In Nederland meldt het CBS maandag de recente stand van het producentenvertrouwen.

In de VS nadert de S&P 500-index voor het eerst in de historie de grens van 2000 punten. Die horde werd vorige week nog niet genomen, maar een stroom economische cijfers kan de beursgraadmeter deze week mogelijk het laatste zetje geven. Daarbij gaat het onder meer om diverse berichten over de huizenmarkt en het consumentenvertrouwen. Daarnaast wordt donderdag een nieuwe raming van de economische groei in het tweede kwartaal gepresenteerd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen