ECO27 apr '14 17:50

Weer kartelzaak bij Deutsche Bahn

Auteur: ANP Nieuws

BERLIJN (ANP) - Het Duitse spoorbedrijf Deutsche Bahn heeft na intern onderzoek een nieuwe kartelzaak gevonden, waarbij het concern 18 jaar lang te hoge prijzen heeft betaald voor betonnen spoorbielzen.

EPA
EPA

Dat maakte het staatsbedrijf zondag bekend, naar aanleiding van berichtgeving over de zaak door Bild am Sonntag.

Deutsche Bahn eist nu een schadevergoeding van tientallen miljoenen euro's van minstens negen staalbedrijven die bij het kartel waren betrokken. Zij zouden tussen 1984 en 2002 48 miljoen met staal versterkte betonnen spoorbielzen hebben verkocht aan het bedrijf, waarbij door illegale afspraken de prijzen 20 tot 30 procent te hoog waren. Volgens Deutsche Bahn weigeren zij tot een schikking te komen en daarom wordt nu een schadevergoeding geëist.

Eind 2012 stapte Deutsche Bahn ook al naar de rechter vanwege prijsafspraken bij de verkoop van spoorrails door staalbedrijven. De Duitse kartelautoriteiten legden eerder dat jaar vier bedrijven een boete op van 124,5 miljoen euro als straf voor de prijsafspraken, die jarenlang duurden. ThyssenKrupp moest het merendeel van de boete ophoesten met 103 miljoen euro.

Gerelateerde artikelen