ECO10 okt '14 17:50

Zware verliezen op Europese beurzen

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen zijn vrijdag met zware verliezen het weekeinde ingegaan.

ANP
ANP

De sombere vooruitzichten voor de wereldeconomie zorgden voor onrust. De AEX-index van de Amsterdamse effectenbeurs dook voor het eerst sinds augustus ruim onder de 400 punten.

De AEX eindigde 1,7 procent lager op 395,68 punten. De MidKap zakte 1,9 procent tot 554,62 punten. De beurzen in Londen en Parijs leverden tot 1,6 procent in. De DAX in Frankfurt daalde 2,4 procent.

Deze week kwamen zwakkere groeiverwachtingen voor de wereldeconomie naar buiten van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Ook werden tegenvallende cijfers over de Duitse economie gepubliceerd. Dit wakkerde de zorgen aan dat de economie van Europa voorlopig nog zwak blijft. Daarnaast speelden de zorgen over de wereldwijde geopolitieke spanningen en het ebolavirus een rol bij de sterke koersverliezen.

DSM

Bodemonderzoeker Fugro was de sterkste daler in de AEX met een min van 6,8 procent, gevolgd door het aandeel Randstad dat 4,6 procent verloor. De enige stijger onder de hoofdfondsen was DSM met een plusje van 0,1 procent.

Op de lokale markt stond Crown van Gelder in de schijnwerpers. Het aandeel klom bijna 25 procent na de aankondiging dat investeringsmaatschappij Andlinger een bod wil uitbrengen op de papierproducent.

Chipmakers

De Europese chipmakers stonden onder druk na een omzetwaarschuwing van de Amerikaanse branchegenoot Microchip. Infineon daalde in Frankfurt 6,8 procent en in Parijs verloor STMicroelectronics 5,7 procent. Chipmachinemaker ASML ging in Amsterdam 4 procent onderuit.

De euro was 1,2631 dollar waard, tegen 1,2671 dollar bij het slot van de beurzen in Europa op donderdag. Een vat Amerikaanse olie zakte 0,4 procent naar 85,39 dollar. Brentolie kostte 0,4 procent minder op 89,63 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen