ECO10 mrt '14 11:48Aangepast op 10 mrt '14 18:06

Beurzen vinden weg omhoog

Auteur: ANP Nieuws

De Europese aandelenbeurzen wisten maandag na een aarzelende start overwegend de weg omhoog te vinden.

ANP
ANP

Ondanks teleurstellende handelsdata uit China en de bezorgdheid over Oekraïne stapten beleggers na de verliesbeurt op vrijdag weer in de markt.

"Het is een beetje verrassend dat we hoger staan gezien het slechte nieuws uit China. Ook worden de problemen rond Oekraïne alleen maar groter. Het lijkt er echter op dat we na de daling op vrijdag even een inhaalslag maken. In Europa gingen we met stevige verliezen het weekeinde in, terwijl Wall Street uiteindelijk het hoofd boven water hield“, aldus handelaar Cees Smit van Today’s Beheer.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,2 procent hoger op 396,95 punten. De MidKap daalde 0,1 procent tot 669,27 punten. De beurzen in Londen en Parijs stegen 0,2 en 0,6 procent. De DAX in Frankfurt bleef achter met een min van 0,3 procent.

Imtech
Sterkste stijger in de AEX was technisch dienstverlener Imtech met een winst van meer dan 2 procent. Uitzender Randstad volgde met een plus van 1,7 procent na een adviesverhoging door UBS. Maritiem dienstverlener SBM Offshore was de grootste daler met een verlies van ruim 2 procent.

In Londen stonden de mijnbouwers onder druk nadat afgelopen weekeinde bleek dat China's export in februari onverwacht hard naar beneden is getuimeld. Antofagasta verloor meer dan 2 procent. BHP Billiton en Rio Tinto leverden rond 1 procent in.

Chiquita
Fyffes maakte in Dublin een koerssprong van bijna 33 procent. De Amerikaanse fruitproducent Chiquita Brands International, bekend van het bananenmerk, gaat fuseren met zijn Ierse branchegenoot om 's werelds grootste bananenbedrijf te vormen.

In Parijs klom Bouygues ruim 9 procent. De Franse aanbieder van mobiele telefonie verkoopt een deel van zijn netwerk en mobiele frequenties aan Iliad, het moederbedrijf van branchegenoot Free Mobile. Met de verkoop wil Bouygues mededingingsbezwaren voor zijn die kunnen ontstaan bij een overname van SFR, de mobiele dochter van Vivendi. Iliad won meer dan 12 procent.

De euro was 1,3868 dollar waard, nagenoeg evenveel als bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde ruim 1 procent tot 101,18 dollar per vat. Brentolie werd 0,9 procent goedkoper op 108,04 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen