ECO30 mrt '14 17:13

Focus beurzen op ECB en banencijfer VS

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurzen zullen deze week vooral kijken naar de rentevergadering van de Europese Centrale Bank (ECB) op donderdag en het banencijfer uit de Verenigde Staten op vrijdag.

ANP
ANP

Ook komen belangrijke cijfers over de Chinese industrie die meer duidelijk kunnen maken over de economische afzwakking van de tweede economie van de wereld. Verder wordt een groot aantal andere macro-economische gegevens naar buiten gebracht.

Bij de rentevergadering van maart hield de ECB de herfinancieringsrente, het belangrijkste monetaire instrument, op het historisch lage peil van 0,25 procent. De depositorente, die banken ontvangen op tegoeden die zij bij de ECB onderbrengen, bleef op 0 procent. De meeste economen verwachten geen wijzigingen in het rentebeleid, maar mogelijk kan de ECB andere maatregelen tegen de lage inflatie aankondigen.

Vrijdag maakt de Amerikaanse overheid het banenrapport over maart bekend. De consensus ligt op een groei (exclusief de landbouwsector) met 200.000 banen, tegen 175.000 een maand eerder.

China

Uit China komen definitieve cijfers van HSBC over de bedrijvigheid in de omvangrijke Chinese industrie. Ook de Chinese overheid komt met industriegegevens. De industrie laat nu al een paar maanden krimp zien, wat de zorgen over een economische afkoeling in China heeft aangewakkerd.

Deze week komen ook cijfers naar buiten over de industrie en de dienstensector in onder meer Duitsland, Frankrijk, Nederland, de eurozone en de Verenigde Staten. Verder worden gegevens gemeld over de werkloosheid en de winkelverkopen in onder meer Duitsland en de eurozone. Tevens worden cijfers gepubliceerd over de Duitse en Amerikaanse fabrieksorders en de consumentenprijzen in onder meer het eurogebied.

CBS

Het Centraal Bureau voor de Statistiek maakt maandag een definitief cijfer over de groei van de Nederlandse economie in het vierde kwartaal van 2013 bekend. Naar verwachting zal de groei van 0,7 procent op kwartaalbasis worden gehandhaafd.

De bedrijfsagenda in Amsterdam is vrijwel leeg. ING houdt maandag een investeerdersdag. De AEX-index wist vrijdag voor het eerst in 3 weken weer boven de 400 punten te sluiten.

Uit het buitenland komen resultaten van onder meer de Amerikaanse producent van landbouwproducten Monsanto. Het cijferseizoen in de VS zal een week later officieel worden afgetrapt met de resultaten van aluminiumconcern Alcoa, die op 8 april naar buiten worden gebracht.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen