ECO25 apr '14 09:22Aangepast op 25 apr '14 09:45

AEX begint met verlies

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse effectenbeurs is vrijdag met verlies begonnen.

ANP
ANP

Ook de andere Europese aandelenbeurzen openden lager. De vrees voor een escalatie van het conflict in Oekraïne zorgde in aanloop naar het weekeinde voor terughoudendheid onder beleggers. In Amsterdam was het opnieuw een drukke dag op cijfergebied met kwartaalresultaten van onder meer KPN, Wessanen, Arcadis en Corbion.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,7 procent lager op 394,49 punten. De MidKap zakte 0,8 procent tot 649,74 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen leverden tot 0,9 procent in.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft Rusland gewaarschuwd voor een ,,ernstige en dure vergissing" in het conflict met Oekraïne. Als Moskou Oekraïne blijft destabiliseren, zal de internationale gemeenschap ervoor zorgen dat de ,,kosten voor Rusland alleen maar toenemen", aldus Kerry.

KPN

KPN behoorde tot de grootste dalers in de AEX met een min van 1,6 procent. Het telecomconcern zag de winst in het eerste kwartaal bijna geheel verdampen. Het bedrijf had onverminderd last van de groeiende concurrentie en veranderend belgedrag op met name de markt voor mobiele telefonie. KPN denkt nog steeds dat de resultaten tegen het einde van het jaar zullen stabiliseren.

In de MidKap daalde advies- en ingenieursbureau Arcadis 1,6 procent na een tussentijds handelsbericht. Melkzuurproducent Corbion verloor 0,4 procent na bekendmaking van de kwartaalresultaten.

Wessanen

Bij de kleinere bedrijven won Wessanen meer dan 3 procent. De natuurvoedingsspecialist heeft in het eerste kwartaal de omzet uit zijn kernactiviteiten flink zien stijgen. In de Amerikaanse drankentak was juist sprake van een aanzienlijke omzetdaling.

In Frankfurt leverde Deutsche Bank 1,5 procent in. De grootste bank van Duitsland overweegt volgens zakenkrant Handelsblatt om voor 5 miljard euro aan aandelen uit te geven om zijn kapitaalniveau op te schroeven.

De euro stond op 1,3833 dollar en was daarmee nagenoeg evenveel waard als bij het slot van de Europese beurshandel op donderdag. De prijs voor een vat Amerikaanse olie daalde 0,3 procent tot 101,59 dollar. Brentolie werd 0,2 procent goedkoper op 110,13 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen