ECO11 feb '14 11:50

Beurzen positief richting Yellen

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen gingen dinsdag voor de vijfde dag op rij omhoog.

ANP
ANP

Beleggers waren positief gestemd voorafgaand aan het eerste officiële optreden van Janet Yellen, de nieuwe voorzitter van de Federal Reserve. In Amsterdam ging TomTom in de uitverkoop na publicatie van de resultaten.

,,De beurzen liggen er gezond bij. De valutaproblemen in de opkomende markten lijken een beetje uit te bodemen. Hoewel er geen opvallend goede bedrijfsresultaten naar buiten zijn gekomen blijft de onderliggende trend positief en gaan we per saldo stapjes vooruit. In Amsterdam waren de cijfers van Arcadis redelijk, maar werden de resultaten verstoord door wat incidentele posten. TomTom viel duidelijk tegen. Bij dat bedrijf gaat het moeizaam'', aldus analist Tom Muller van Theodoor Gilissen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 1 procent hoger op 393,52 punten, onder aanvoering van supermarktconcern Ahold met een plus van 1,5 procent. De MidKap stond mede door een zwaar koersverlies van TomTom nagenoeg onveranderd op 637,80 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs wonnen 0,8 tot 1,3 procent.

Arcadis

TomTom stond onderaan in de MidKap met een min van 14 procent. De navigatiedienstverlener zag de omzet in 2013 met 9 procent dalen. Vooral de vooruitzichten dat de omzet en de winst dit jaar verder zullen afnemen vallen volgens analisten tegen.

Ook Arcadis moest inleveren. Het aandeel verloor ruim 4 procent, hoewel het advies- en ingenieursbureau de omzet en winst in 2013 zag stijgen. De jaarcijfers werden vervroegd naar buiten gebracht nadat een deel van de resultaten maandag al was uitgelekt.

Metro

In Frankfurt zakte Metro meer dan 3 procent na teleurstellende kwartaalcijfers van de Duitse eigenaar van Media Markt en Saturn. Barclays daalde in Londen ruim 4 procent. De Britse bank gaat in de kosten snijden en schrapt tot 12.000 banen, waarvan 7000 in eigen land.

L'Oréal verloor in Parijs meer dan 3 procent, nadat het aandeel eerder op de dag was gestegen tot het hoogste niveau in 8 maanden. De Franse cosmeticamaker boekte in 2013 meer omzet en winst dan een jaar eerder. Verder koopt L'Oréal een deel van het belang dat het Zwitserse voedingsmiddelenconcern Nestlé in het bedrijf heeft terug.

De euro was 1,3669 dollar waard, tegen 1,3643 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,3 procent tot 100,33 dollar per vat en die van Brentolie klom 0,4 procent tot 109,08 dollar per vat. De goudprijs steeg tot het hoogste niveau sinds november, onder meer door een grotere vraag van Chinese kopers.

Gerelateerde artikelen