ECO11 nov '14 08:13Aangepast op 11 nov '14 08:44

'Amsterdamse beurs opent licht hoger’

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse effectenbeurs opent dinsdag naar verwachting licht hoger.

ANP
ANP

Ook de andere Europese effectenmarkten zullen met kleine winsten beginnen. Op Beursplein 5 verhoogde tankopslagbedrijf Vopak zijn winstverwachting voor dit jaar.

,,De ondertoon op de beurzen blijft gematigd positief en mogelijk dat we dinsdag een stapje verder omhoog kunnen zetten. Er is nog steeds geen alternatief voor aandelen en er zijn voldoende fusie- en overnameperikelen in de markt. Ook ziet het ernaar uit dat de Amerikanen weer wat meer te besteden hebben door de lagere olieprijs en dat is goed voor de winkelverkopen in de belangrijke feestdagenperiode“, aldus analist Tom Muller van Theodoor Gilissen.

Vopak opende zijn boeken over het afgelopen kwartaal. Het bedrijf is ondanks de nog steeds uitdagende marktomstandigheden optimistischer geworden over het te behalen resultaat dit jaar. De onderneming denkt nu dat het bedrijfsresultaat in 2014 hoger zal uitkomen dan 740 miljoen euro. Eerder werd een resultaat van meer dan 700 miljoen euro voorzien.

ICT

Ook detacheerder DPA Group en automatiseerder ICT kwamen met de cijfers. DPA zag de omzet in het derde kwartaal flink toenemen. De winst en de omzet van ICT daalden in het afgelopen kwartaal licht.

Ballast Nedam liet weten geen verklaring te hebben voor de opvallende koersbeweging van het aandeel in de afgelopen dagen. Het aandeel van de bouwer ging vrijdag en maandag fors omhoog, wat vragen opriep in de markt.

Arseus

Medisch toeleverancier Arseus kondigde aan vanaf 1 januari 2015 verder te willen gaan onder de naam Fagron. Aandeelhouders stemmen op 12 december over het al dan niet doorvoeren van de naamsverandering.

De aandelenmarkten in het Verre Oosten lieten dinsdag een wisselend beeld zien. De Nikkei in Tokio was een positieve uitschieter en eindigde 2,1 procent in de plus. Een goedkopere Japanse yen zorgde voor stevige koerswinsten onder de belangrijke Japanse exportbedrijven.

VS

De Dow-Jonesindex en de S&P 500 sloten maandag met geringe winsten op nieuwe recordstanden. De Dow won 0,2 procent tot 17.613,74 punten en de S&P 500 ging 0,3 procent vooruit tot 2038,26 punten. De door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq steeg 0,4 procent tot 4651,62 punten.

Op de Europese aandelenbeurzen werden eerder op de dag mooie winsten geboekt. In Amsterdam spraken bodemonderzoeker Fugro en diervoederproducent Nutreco tot de verbeelding door overnamenieuws rond beide bedrijven. De AEX-index sloot 0,9 procent hoger op 414,96 punten en de MidKap won 2,5 procent tot 610,96 punten. De beurzen in Frankfurt en Londen stegen beide 0,7 procent en de CAC 40 in Parijs ging 0,8 procent vooruit.

De euro was dinsdag voorbeurs 1,2419 dollar waard, tegen 1,2431 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,3 procent tot 77,15 dollar. Brentolie werd ook 0,3 procent goedkoper, op 82,07 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen