ECO27 mrt '14 11:53

Beurzen gemengd in voorzichtige handel

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen lieten donderdagmiddag een gemengd beeld zien, waarbij de AEX-index in Amsterdam weer wat opkrabbelde na een lagere opening.

Beleggers bleven voorzichtig vanwege de dreiging van economische sancties tegen Rusland. Ook wordt gewacht op Amerikaanse macro-economische cijfers die later op de dag naar buiten komen.

,,We krabbelen weer wat op na de negatieve start. De handel blijft voorzichtig vanwege het hele Oekraïne-verhaal en de Amerikanen lijken aan te sturen op zwaardere sancties tegen Rusland. Ook stonden gisteren de IT-bedrijven op Wall Street onder druk na de tegenvallende beursgang van spelletjesmaker King Digital en daar kregen we in Europa nog een tikje van mee“, aldus handelaar Cees Smit van Today’s Beheer.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,3 procent hoger op 398,03 punten. De MidKap daalde 0,1 procent tot 659,26 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen gingen tussen 0,2 en 0,4 procent achteruit.

Philips

Grootste stijgers in de AEX waren elektronicaconcern Philips en informatieleverancier Wolters Kluwer met winsten van 0,9 procent. Telecomconcern KPN stond onderaan met een min van 1,3 procent.

Op de lokale markt maakte Kardan een koerssprong van ruim 15 procent. De in Amsterdam genoteerde Israëlische investeringsmaatschappij wist in het vierde kwartaal van 2013 weer winst te boeken, na een verlies in dezelfde periode een jaar eerder.

H&M

Beleggers verwerkten het nieuws dat de Amerikaanse dochters van de Europese banken HSBC, Royal Bank of Scotland (RBS) en Santander niet zijn geslaagd voor de stresstest van de Amerikaanse centrale bank. HSBC en RBS zakten in Londen 0,5 en 1,4 procent. Santander leed in Madrid een nipt verlies van 0,1 procent.

Hennes & Mauritz (H&M) verloor ruim 4 procent in Stockholm, ondanks dat het Zweedse modeconcern het jaar 2014 goed is begonnen. De winst van de kledingketen groeide in het eerste kwartaal met een kleine 8 procent. Analisten en beleggers hadden echter op meer gerekend.

De euro was 1,3756 dollar waard, tegen 1,3784 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie klom 0,4 procent tot 100,64 dollar per vat. Brentolie steeg 0,3 procent in prijs tot 107,36 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen