ECO23 okt '14 16:00Aangepast op 23 okt '14 16:59

Kleine uitslagen op Europese beurzen

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De uitslagen op de toonaangevende Europese beursindices bleven donderdag beperkt door tegenvallende kwartaalresultaten van onder meer Unilever en Michelin.

ANP
ANP

Een onverwachte opleving van de Europese industrie bood nog enigszins tegenwicht.

Ruim een half uur voor het slot stond de AEX 0,1 procent hoger op 396,48 punten. De MidKap steeg 0,5 procent tot 595,05 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs boekten winsten tot 1,2 procent, terwijl de FTSE in Londen vlak stond door koersverliezen bij Tesco en in de mijnbouwsector.

Uit cijfers van onderzoeksbureau Markit bleek dat de economische groei in de eurozone deze maand licht is aangetrokken. Vooral de prestaties van de industrie vielen mee, onder meer dankzij een sterke verbetering in Duitsland.

Gemalto

Digitaal beveiliger Gemalto was de sterkste daler in de AEX met een verlies van 6,7 procent. De kwartaalomzet van het bedrijf nam minder sterk toe dan analisten hadden verwacht. Bodemonderzoeker Fugro leverde 5,3 procent in na een nieuwe winstwaarschuwing van de Noorse concurrent Petroleum Geo-Services (PGS).

Levensmiddelenconcern Unilever zag de marktomstandigheden in het derde kwartaal verder verslechteren en leverde 2,9 procent in.

Tesco

Tesco zakte in Londen 7,1 procent na teleurstellende resultaten. De Britse supermarktketen maakte ook bekend dat zijn voorzitter bereid is op te stappen vanwege het boekhoudschandaal bij het bedrijf. Credit Suisse daalde in Zürich 1,8 procent, ondanks beter dan verwachte kwartaalcijfers van de Zwitserse bank.

De mijnbouwers Anglo American en Rio Tinto leverden beide 1,2 procent in. De concerns behoren tot de grootste ijzerertsproducenten ter wereld, een markt die getekend wordt door flinke overcapaciteit. De Zwitserse bank UBS raamt het overschot dit jaar op 26 miljoen ton. Tot dusver heeft het achterblijven van de vraag bij het aanbod al geleid tot een prijsdaling van circa 40 procent.

De euro was met 1,2651 dollar ongeveer evenveel waard als bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,6 procent tot 81,75 dollar. Brentolie werd bijna 2 procent duurder, op 86,36 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen