ECO21 sep '14 17:04

Weinig opwinding te verwachten op beurzen

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - Na een week waarin de rentevergadering van de Federal Reserve en het onafhankelijkheidsreferendum in Schotland de financiële markten in hun greep hielden, lijkt de komende week vooralsnog weinig aanleiding te geven tot opwinding.

ANP
ANP

Macro-economische cijfers bepalen grotendeels de agenda.

De Fed, de koepel van Amerikaanse centrale banken, sprak vorige week de verwachting uit dat de rente nog voor een ,,aanzienlijke periode'' op het huidige, historisch lage niveau blijft. Samen met het 'nee' van de Schotse bevolking tegen afscheiding van het Verenigd Koninkrijk, zorgde dat voor opluchting op de beurzen.

In Amsterdam sloot de AEX-hoofdindex vrijdag op 425,74 punten, de hoogste stand sinds de zomer van 2008. De beurzen elders in Europa beëindigden de week verdeeld. In New York, waar de Chinese internethandelaar Alibaba een succesvol beursdebuut beleefde, sloot de toonaangevende Dow-Jonesindex op een nieuw recordniveau.

Philips

De komende week weet een paar grote Nederlandse bedrijven de ogen op zich gericht. Elektronicaconcern Philips geeft dinsdag een presentatie over zijn strategie en telecombedrijf KPN houdt vrijdag een buitengewone aandeelhudersvergadering over de benoeming van oud-minister Jan Kees de Jager tot financieel directeur.

Op het macro-economische vlak springt vooral de dinsdag eruit. Dan publiceert het toonaangevende onderzoeksbureau Markit cijfers over de ontwikkelingen in de Europese industrie en dienstensector. Het Centraal Bureau voor de Statistiek presenteert herziene cijfers over de Nederlandse economische groei in het tweede kwartaal.

Verder worden cijfers gepubliceerd over het ondernemersvertrouwen in Duitsland en het consumentenvertrouwen in de eurozone. In de Verenigde Staten komen gegevens naar buiten over onder meer de huizenverkoop en de orderontvangst van producenten van duurzame goederen in augustus.

Gerelateerde artikelen