ECO12 sep '14 15:16

'Ook industrie last van Russische sancties'

Auteur: ANP Nieuws

ZOETERMEER (ANP) - De spanningen in Oekraïne en de daaruit voortvloeiende onzekerheid over de economie dreigen ook de technologische industrie in Nederland te raken.

EPA
EPA

Dat stelt FME, de ondernemersorganisatie voor de technologische industrie, op basis van een enquête onder haar achterban.

In het onderzoek is ondernemers gevraagd naar het effect van de economische sancties tegen Rusland en de later afgekondigde tegensancties. Ongeveer een derde van de deelnemers gaf aan nu al in enige mate last te ondervinden van de sancties. Van de overige bedrijven verwacht twee derde op termijn problemen te ondervinden.

Van het sterke optimisme dat in het voorjaar onder ondernemers leefde, is weinig meer over, constateert FME.

Indirect

De Nederlandse technologische industrie exporteert onder meer onderdelen van auto’s, machines en andere installaties naar het buitenland. Niet zozeer veel direct naar Rusland, maar bijvoorbeeld wel indirect via Duitsland.

Ondanks de internationale onrust gaat een meerderheid van de ondernemers er nog wel van uit dat de omzet in de laatste maanden van dit jaar zal toenemen. Maar liefst 80 procent van de bedrijven voorziet over geheel 2014 geen daling van de verkoop van producten en diensten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen