ECO15 mei '14 17:56

Tegenvallende macrocijfers drukken beurzen

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - Tegenvallende cijfers over de economie van de eurozone en over de Amerikaanse industrie leidden donderdag tot flinke verliezen op de Europese aandelenbeurzen.

ANP
ANP

Bedrijven die het meest direct blootstaan aan de economische cyclus, zoals banken en grondstofgerelateerde fondsen, kregen de hardste klappen.

De AEX-index dook een paar keer onder het niveau van 400 punten, maar bleef daar met een verlies van 0,8 procent tot een slotstand van 400,25 punten net boven. De MidKap-index werd extra gedrukt door een fors koersverlies bij Imtech (min 5,1 procent) en verloor 1,5 procent tot 650,21 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs moesten tussen 0,7 en 1,2 procent terug.

Uit cijfers van statistiekbureau Eurostat bleek dat de Franse economie in het eerste kwartaal is gestagneerd ten opzichte van het vierde kwartaal van 2013, maar ook dat de Duitse economie veel sterker groeide dan verwacht. In Nederland ging de economie onverwacht sterk achteruit, met 1,4 procent, mede doordat er minder gas werd verbruikt in de zachte winter. In de gehele eurozone bedroeg de groei 0,2 procent, terwijl was gerekend op een vooruitgang met 0,4 procent.

Dalers

De financiële instellingen Aegon (min 1,9 procent), Delta Lloyd (min 2,6 procent) en ING (min 3,2 procent) vormden samen met staalconcern ArcelorMittal (min 1,9 procent), uitzender Randstad (min 2,6 procent) en het bouw- en kunstmestbedrijf OCI (min 3,6 procent) de sterkste dalers in de AEX. Heineken en Unilever gingen aan kop bij de hoofdfondsen met plussen van respectievelijk 1,5 en 1 procent.

In de MidKap waren beleggers niet te spreken over de kwartaalberichten van technisch dienstverlener Imtech en bouwbedrijf BAM. Imtech, dat eerder op de dag de laagste koers ooit bereikte, stond onderaan met een koersverlies van 5,1 procent. BAM leverde ruim 3 procent in.

Winst

In Frankfurt zakte Deutsche Post DHL meer dan 5 procent. Het Duitse post- en expressbedrijf zag de winst en omzet in het eerste kwartaal licht stijgen, maar de groei bleef achter bij de verwachting van analisten.

De euro daalde aanvankelijk tot 1,3699, het laagste niveau in bijna 3 maanden, maar veerde daarna weer op. Bij het slot van de beurshandel was de eenheidsmunt 1,1714 dollar waard, vrijwel gelijk aan de wisselkoers bij het slot op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 1 procent tot 101,38 dollar per vat. Een vat Brentolie werd juist 0,1 procent duurder op 110,30 dollar.

Gerelateerde artikelen