ECO26 mrt '14 09:22Aangepast op 26 mrt '14 09:50

AEX zet stijging voort

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse aandelenbeurs is woensdag met winst begonnen.

ANP
ANP

Ook de andere Europese beurzen openden hoger in een poging de koerswinsten van een dag eerder verder uit te breiden. De sterke stijging van het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten bleef de markt ondersteunen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in het eerste uur van de handel 0,4 procent hoger op 394,85 punten. De MidKap klom 0,5 procent tot 660,20 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs kregen er 0,2 tot 0,7 procent bij.

Voor aanvang van de aandelenhandel bleek dat de Duitse consument nog altijd optimistisch is over de economie. De vertrouwensindex van marktonderzoeker GfK bleef onveranderd op 8,5. Het consumentenvertrouwen in de grootste economie van Europa staat daarmee op het hoogste niveau sinds januari 2007.

SBM Offshore

Sterkste stijger in de AEX was maritiem dienstverlener SBM Offshore met een plus van 2 procent na een positief analistenrapport van Theodoor Gilissen. Verffabrikant AkzoNobel sloot de rij met een verlies van 1,9 procent. KPN zakte 1 procent nadat bleek dat het Mexicaanse América Móvil (AMX) zijn belang in telecombedrijf iets heeft verkleind. Grootaandeelhouder AMX zag een poging om KPN over te nemen vorig jaar mislukken.

In de MidKap ging roestvrijstaalproducent Aperam aan kop met een winst van 1,8 procent. Hekkensluiter was vastgoedbedrijf NSI met een min van 1,3 procent.

Carpetright

Lloyds Banking Group verloor in Londen meer dan 4 procent. De Britse overheid heeft het belang in de deels genationaliseerde bank verder teruggebracht. De overheid bezit nu nog een kleine 25 procent van de bank die in 2008 met staatssteun van de ondergang moest worden gered.

De Britse tapijtverkoper Carpetright kwam woensdag voor de derde keer in bijna 6 maanden tijd met een winstwaarschuwing naar buiten. Het bedrijf heeft te kampen met zwakkere verkopen, vooral in Nederland. Het aandeel zakte op de Londense beurs 8 procent.

De euro was 1,3815 dollar waard, tegen 1,3805 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,1 procent tot 99,26 dollar per vat. Brentolie werd 0,2 procent duurder op 107,22 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen