ECO25 mrt '14 16:20

Ook Zeeuwse vissers varen weer uit

Auteur: ANP Nieuws

VLISSINGEN (ANP) - De stakingsactie die de Zeeuwse vissers op touw hadden gezet om een betere opbrengst te krijgen voor hun vangst, is ,,feitelijk beëindigd''.

ANP
ANP

Dinsdagmorgen voeren al zes Zeeuwse kotters het zeegat uit. Komende nacht zullen zeker bij acht andere de trossen worden losgegooid. Vier stakers blijven naar verwachting aan de kade in Vlissingen wegens gepland onderhoud. Zij varen pas volgende week weer uit. Dat liet visser en woordvoerder Casper Caljouw dinsdag weten.

,,Er is wat betreft de actie geen reden meer om langer aan de wal te blijven'', zegt Caljouw. Ook enkele vissers uit Texel die met de Zeeuwen sympathiseerden kiezen volgens hem weer het ruime sop.

De Zeeuwse vissers besloten in de nacht van zondag op maandag om niet uit te varen. Zij wilden zich solidair tonen met hun collega's in Urk, die al sinds vorige week aan de kade lagen uit onvrede over de lage marktprijs voor tong en schol. Door die lage visprijzen en de hoge prijs voor dieselolie is uitvaren voor rederijen nauwelijks nog rendabel.

Overleg

Maar na overleg met de vishandel is gebleken dat beide partijen bereid zijn om vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen. Alleen over de precieze uitwerking van de plannen moet nog verder vergaderd worden, aldus Caljouw. Door goed af te stemmen hoeveel er per week gevangen moet worden, hopen de vissers overvangst te vermijden en zo betere prijzen op de visafslag veilig te stellen.

In Urk werd maandagavond al een akkoord bereikt met de vishandel. De 40 tot 50 Urker kotters zijn direct daarop weer zeewaarts gegaan, zo bevestigde Louwe Post, wethouder visserij van Urk. Volgens hem is op het voormalige eiland onder meer afgesproken dat de vissers voortaan minder kleine schol vangen en zich meer gaan richten op de grote schol, waar meer vraag naar is. Ook zullen de Urker vissers voortaan iets eerder melden wat de verwachte omvang van de vangst is. De handelaren kunnen dan scherper onderhandelen met hun afnemers.

De vissersvloot in Zeeland biedt werk aan ongeveer 125 mensen. De Zeeuwen vissen vooral op tong. Hun circa 300 collega's uit Urk vangen met name schol.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen