ECO29 nov '14 14:29Aangepast op 29 nov '14 15:00

ECB-lid ziet niets in opkopen staatspapier

Auteur: ANP Nieuws

FRANKFURT (ANP) - Het opkopen van staatsobligaties door de Europese Centrale Bank om daarmee de inflatie en economische groei in de eurozone aan te jagen zou op dit moment een slechte beleidskeuze zijn.

ANP
ANP

Dat heeft Sabine Lautenschläger, lid van de ECB, zaterdag gezegd.

Daarmee lijkt zij lijnrecht tegenover ECB-president Mario Draghi te staan. Hij beloofde onlangs dat de centrale bank alles in het werk zal stellen om de lage inflatie in Europa te laten stijgen. Het opkopen van staatspapier noemde hij als een van de mogelijkheden hiervoor.

,,Een analyse van de kosten en baten, en de kansen en risico's van een breed opkoopprogramma van staatspapier geeft geen gunstige uitkomst'', aldus Lautenschläger, voormalig vicepresident van de Duitse centrale bank. Zij vindt dat er eerst een aantal maanden gewacht moet worden om te zien wat voor effect de huidige stimuleringsmaatregelen hebben.

Inflatie

De inflatie in de eurozone bedraagt momenteel gemiddeld 0,3 procent. Dat is ver beneden het door de ECB gewenste niveau van krap 2 procent.

Centrale banken in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Japan hebben in het verleden de beleidsmaatregel van geldverruiming gebruikt om de rente op de kapitaalmarkt omlaag te krijgen. Op die manier werd het goedkoper om geld te lenen, waardoor er meer werd gespendeerd en de economie een impuls kreeg.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen