ECO10 sep '14 17:57

Zorgen over effect ECB-pakket drukken beurzen

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De toonaangevende indices van de Europese aandelenbeurzen sloten woensdag, met uitzondering van de AEX en de FTSE, licht lager.

De vraag of het vorige week aangekondigde steunpakket van de ECB voldoende is om de economie aan te jagen, woog voor beleggers zwaarder dan de kans op vrede in Oekraïne.

De AEX sloot 0,1 procent hoger op 418,95 punten, terwijl de MidKap-index 0,5 procent daalde tot 620,52 punten. De graadmeters in Frankfurt en Parijs leverden tot 0,1 procent in. De FTSE in Londen sloot met een plus van 0,1 procent.

De ECB begint in oktober, voor een nog onbekend bedrag, met het opkopen van herverpakte leningen en obligaties bij banken. Het doel daarvan is dat banken meer geld vrij kunnen maken om uit te lenen. Het is een van meerdere steunmaatregelen van de centrale bank, maar volgens handelaren is de nervositeit in de financiële markten over het effect van de ingrepen nog altijd groot.

Oekraïne

Kort voor het einde van de handelsdag zei de Oekraïense president Petro Porosjenko dat ongeveer 70 procent van de Russische troepen in zijn land is teruggeroepen. ,,Dat biedt meer hoop dat de vredesinitiatieven kans maken'', aldus de president.

Het aandeel van het Egyptische bouw- en kunstmestbedrijf OCI (min 1,9 procent) viel uit de gratie bij beleggers en was zonder direct aanwijsbare reden een van de sterkste dalers in de AEX. Het Franse digitale beveiligingsbedrijf Gemalto (plus 1,1 procent) was een van de sterkste stijgers na een adviesverhoging door Rabobank.

Air France-KLM

Air France-KLM daalde 1,4 procent. Topman Alexandre de Juniac van de Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie liet in een interview met de Franse krant Les Echos weten de komende 5 jaar 1 miljard euro te willen investeren in budgetdochter Transavia. Donderdag presenteert Air France-KLM zijn groeistrategie voor de periode tot en met 2020.

ARM Holdings, een toeleverancier van Apple, koerste lager na de presentatie van de nieuwe producten van het Amerikaanse technologiebedrijf. De Britse halfgeleiderfabrikant verloor in Londen 2,4 procent.

De euro was woensdagmiddag 1,2908 dollar waard, tegen 1,2910 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 1,3 procent tot 91,54 dollar. Brentolie werd 1,1 procent goedkoper op 98,10 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen