ECO13 mrt '14 07:57Aangepast op 13 mrt '14 08:37

'AEX opent licht hoger’

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De effectenbeurs in Amsterdam opent donderdag waarschijnlijk licht hoger.

ANP
ANP

Ook de andere Europese aandelenbeurzen zullen met kleine winsten beginnen in een poging wat te herstellen na de verliesbeurt van een dag eerder. De koerswinsten zullen beperkt blijven door tegenvallende economische cijfers uit China.

,,De AEX lijkt met een kleine plus te gaan openen nadat Wall Street donderdag het verlies beperkt wist te houden. Mogelijk zakken we na de opening echter weer weg door de teleurstellende data uit China. Ook is de crisis op de Krim nog altijd niet geluwd“, aldus marktanalist Ingrid Eltink van IG Nederland.

Cijfers over de Chinese industrie, investeringen en detailhandelsverkopen die donderdag naar buiten werden gebracht, duiden op een afkoeling van 's werelds op een na grootste economie. De industriële productie, de winkelverkopen en de investeringen namen in de maanden januari en februari minder sterk toe dan verwacht.

Boskalis

In Amsterdam opende Boskalis de boeken. De baggeraar en maritiem dienstverlener heeft vorig jaar een recordwinst geboekt van 366 miljoen euro, mede dankzij 97 miljoen euro aan eenmalige baten. Daarmee voldeed het bedrijf ruimschoots aan de nog in november verhoogde winstverwachting van tenminste 360 miljoen euro. De omzet steeg met bijna 15 procent tot ruim 3,5 miljard euro.

DPA Group liet weten niet langer bereid te zijn een openbaar bod uit te brengen op ICT Automatisering. De detacheerder was bereid een bod uit te brengen op ICT, als aandeelhouders van het automatiseringsbedrijf de overname van Brandfort zouden afwijzen. Op de aandeelhoudersvergadering van 11 februari kreeg die overname echter groen licht van een nipte meerderheid van de ICT-aandeelhouders.

Nikkei

De belangrijkste beurzen in Verre Oosten lieten donderdag een gemengd beeld zien. De Nikkei in Tokio eindigde 0,1 procent lager en leverde daarmee een eerdere winst weer in. Sterke Japanse machineorders en tegenvallende economische cijfers uit China hielden de beurs in toom.

De aandelenbeurzen op Wall Street eindigden woensdag zonder grote uitslagen. Net als in Europa zorgden de spanningen tussen Oekraïne en Rusland en de onzekerheid over de economische groei in China voor een afwachtende sfeer.

Dow Jones

De Dow-Jonesindex eindigde 0,1 procent lager op 16.340,08 punten. De brede S&P 500 sloot nagenoeg onveranderd op 1868,20 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq won 0,4 procent tot 4323,33 punten.

De Europese beurzen sloten eerder op dag met verlies. In Amsterdam eindigde de AEX-index 0,7 procent lager op 391,41 punten. De MidKap zakte 0,9 procent tot 661,40 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt leverden 0,9 tot 1,3 procent in.

De euro was donderdag voor aanvang van de aandelenhandel 1,3938 dollar waard, tegen 1,3915 dollar bij het slot van de Europese aandelenmarkten op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,1 procent tot 98,12 dollar per vat. Brentolie werd 0,2 procent duurder op 108,25 dollar per vat


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen