ECO28 jul '14 11:52

TNT Express afgestraft op Damrak

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen lieten maandag een wisselend beeld zien.

ANP
ANP

Beleggers namen gas terug en besloten te wachten op belangrijke berichten over de Europese en Amerikaanse economie, die later in de week naar buiten komen. Op het Amsterdamse Damrak werd TNT Express afgestraft na teleurstellende resultaten.

,,Het is voorzichtigheid troef aan het begin van een drukke beursweek. Vandaag is het redelijk stil, maar later in de week staan er veel kwartaalcijfers en economische data op het programma. In Amsterdam moet TNT het ontgelden en ook Fugro blijft in het verdomhoekje zitten, terwijl Randstad, dat donderdag met cijfers komt, profiteert van een adviesverhoging'', aldus Erik Nugteren, partner bij Ambassador Investments.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag onveranderd op 404,80 punten. De MidKap zakte 0,7 procent tot 620,24 punten. De beurzen in Parijs en Londen wonnen 0,5 en 0,1 procent. De DAX in Frankfurt verloor 0,1 procent.

Grootste daler

TNT Express was de grootste daler in de AEX met een min van 5,7 procent. Het koeriersbedrijf wist in het tweede kwartaal wel het verlies flink terug te dringen, maar de omzet zakte met bijna 6 procent. Uitzender Randstad ging aan kop met een plus van ruim 2 procent, dankzij een koopadvies van de Belgische bank KBC.

In de MidKap stond Arcadis onderaan met een verlies van meer dan 4 procent. Beleggers waren niet tevreden over de verwachtingen van het advies- en ingenieursbureau. Navigatiebedrijf TomTom volgde met een min van 3,5 procent na een adviesverlaging door ING.

Ryanair

Ryanair steeg in Dublin ruim 4 procent. De Ierse budgetluchtvaartmaatschappij schroefde haar winstverwachting voor het lopende boekjaar op, na een sterk eerste kwartaal. Ryanair wist zijn vluchten beter te vullen en profiteerde daarnaast van veel reizigers rond Pasen.

In Londen klom Reckitt Benckiser meer dan 2 procent. De producent van pijnstillers (Nurofen), luchtverfrissers (Airwick), condooms (Durex) en schoonmaakmiddelen (Cillit Bang) gaat zijn farmaceutische tak naar de beurs brengen.

Danone

Danone won ruim 1 procent in Parijs. De Amerikaanse farmaceutische fabrikant Hospira zou de divisie voor medische voeding van het Franse levensmiddelenconcern willen overnemen.

De euro was 1,3438 dollar waard, tegen 1,3430 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,6 procent goedkoper op 101,52 dollar. De prijs van Brentolie zakte 0,8 procent tot 107,51 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen