ECO29 mrt '14 10:43Aangepast op 29 mrt '14 13:20

Proefproces tegen Belastingdienst in de maak

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - Belastingadviesbureau Grant Thornton en de Bond voor Belastingbetalers willen de Belastingdienst voor de rechter slepen omdat die nog steeds uitgaat van het ,,onredelijk hoge'' fictieve rendement van 4 procent op spaargeld.

ANP
ANP

Dat heeft Grant Thornton-partner Cor Overduin zaterdag laten weten.

De partijen beginnen binnenkort een proefproces met een nog te bepalen belastingbetaler.

De fiscus gaat er vanuit dat een spaarrekening 4 procent rente oplevert, legt Overduin uit. Daarover wordt 30 procent belasting geheven, waardoor mensen jaarlijks 1,2 procent van hun spaargeld aan de fiscus moeten afdragen. ,,Maar de rentes liggen momenteel zo laag. Bij sommige spaarrekeningen is dat meer dan iemand aan rente van de bank ontvangt. Dat kan Europees rechterlijk niet zomaar'', aldus Overduin.

Fictief rendement

De belastingadviseur wil dat de Belastingdienst een fictief rendement gaat hanteren dat meer meebeweegt met de werkelijke ontwikkeling van de rente. Dat kan bijvoorbeeld door uit te gaan van het vijfjarig gemiddelde rendement van een aantal banken.

Vanwege de mogelijkheden van hoger beroep kan het proefproces van Grant Thornton en de Bond voor Belastingbetalers in theorie nog zeker 7 jaar duren. Maar als de rechter de standaard van 4 procent inderdaad afschiet, dan is het volgens Overduin aan de politiek in Den Haag om snel met een wetswijziging te komen.

Een woordvoerder van de Belastingdienst wil inhoudelijk niet reageren op het aangekondigde proefproces. Wel benadrukt hij dat de Belastingdienst uitvoerder is van de wet zoals die nu is. Het is aan de politiek om daar eventueel verandering in te brengen, aldus de zegsman.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen