ECO11 mrt '14 11:50Aangepast op 11 mrt '14 16:50

Beurzen voorzichtig omhoog

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen gingen dinsdagmiddag overwegend voorzichtig omhoog.

Een sterker dan verwachte toename van de Duitse export bood enige steun aan de handel. De stemming bleef echter terughoudend door de geopolitieke spanning tussen Oekraïne en Rusland.

De AEX-index in Amsterdam noteerde een klein uur voor het slot 0,5 procent hoger op 395,43 punten. De MidKap steeg 0,2 procent tot 668,55 punten. De beurs in Parijs bleef onveranderd en de FTSE in Londen klom met 0,2 procent.

De DAX in Frankfurt won 0,9 procent. Uit cijfers van het Duitse statistiekbureau bleek dat de Duitse export in januari met 2,2 procent is gestegen. Economen hadden een exportgroei van 1,5 procent verwacht.

Grootste stijger

Grootste stijger in de AEX was maritiem dienstverlener SBM Offshore met een winst van 4,3 procent. Pakketvervoerder TNT Express, die het Nederlandse onderdeel TNT Fashion Group wil verkopen aan een consortium van Belspeed en Netlog Group, was een van de hekkensluiters met een min van 1,1 procent.

Ahold leverde 1,2 procent in, ondanks een verdere uitbreiding van het concern. Het moederbedrijf van Albert Heijn koopt 50 winkels van supermarktconcern Spar in Tsjechië en wordt daarmee het grootste supermarktmerk in het land.

AND International Publishers

Bij de kleinere bedrijven verloor AND International Publishers bijna 8 procent. De digitale kaartenmaker boekte in 2013 minder winst dan een jaar eerder, bij een dalende omzet. Van Lanschot won 1 procent, nadat de vermogensbeheerder in 2013 weer winst wist te boeken. Beleggers waren ook tevreden over de jaarresultaten van detacheerder DPA en beloonden het aandeel met een koerswinst van 4,6 procent.

In Frankfurt won autofabrikant Volkswagen 2 procent. Het Duitse automerk Audi, onderdeel van Volkswagen, verwacht voor het eerst meer dan een half miljoen auto's in China te verkopen.

De euro was 1,3873 dollar waard, tegen 1,3878 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op maandag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 101,00 dollar per vat. Brentolie steeg 0,4 procent in prijs tot 108,47 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen