ECO9 dec '14 07:53Aangepast op 9 dec '14 08:34

'Openingsverlies voor Damrak'

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De effectenbeurs aan het Amsterdamse Damrak opent dinsdag waarschijnlijk met verlies.

ANP
ANP

De andere Europese aandelenmarkten zullen eveneens in het rood beginnen in navolging van de koersverliezen in Azië en New York.

,,Het ziet ernaar uit dat het een moeilijke dag gaat worden. De oliebedrijven blijven onder druk staan door de aanhoudende daling van de olieprijzen. Waarschijnlijk zullen de dieptepunten van de olieprijs verder worden uitgetest. Ook zijn er berichten dat de Amerikaanse centrale bank bij de volgende bijeenkomst zal hinten op een renteverhoging'', aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

Bij de bedrijven liet Corio maandag na het slot van de beurshandel weten dat de aandeelhouders van het vastgoedbedrijf in overgrote meerderheid hebben ingestemd met de fusie met het Franse Klépierre. De transactie zal naar verwachting in het eerste kwartaal van 2015 worden afgerond.

Galapagos

Ook Galapagos staat in het nieuws. Topman Onno van de Stolpe van het biotechnologiebedrijf zei in het Financieele Dagblad te vrezen voor een mogelijk overnamebod door zijn Amerikaanse samenwerkingspartner Abbvie. De huidige beurskoers is volgens de bestuursvoorzitter veel te laag en kan een mogelijk overnamebod uitlokken.

Wessanen kondigde aan de Franse groothandelaar in groente en fruit Bio-Distrifrais te verkopen. Het voedingsmiddelenbedrijf liet alleen weten dat de koper een Franse ondernemer is. Ook de overnamesom werd niet vermeld.

Verre Oosten

De belangrijkste aandelenbeurzen in het Verre Oosten lieten dinsdag verliezen zien. In Tokio staakte de Nikkei een zevendaagse winstreeks en eindigde 0,7 procent lager.

De Amerikaanse effectenbeurzen deden maandag een stap terug. Net als in Europa lieten beleggers gas los na slechter dan verwachte economische cijfers uit Duitsland, Japan en China, en onder invloed van de hard dalende olieprijzen.

Dow-Jonesindex

Op Wall Street sloot de Dow-Jonesindex 0,6 procent lager op 17.852,48 punten. De bredere S&P 500 moest 0,7 procent inleveren en eindigde op 2060,31 punten De technologiegraadmeter Nasdaq daalde 0,8 procent tot 4740,69 punten.

In Amsterdam eindigde de AEX-index met een verlies van 0,9 procent op 427,27 punten. De MidKap viel vooral dankzij een koerssprong van bouwbedrijf BAM uit de toon met een plus van 0,1 procent op 641,60 punten. De hoofdgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs daalden tot 1 procent.

De euro was dinsdag voorbeurs 1,2321 dollar waard, tegen 1,2295 dollar bij sluiting van de Europese beurshandel op maandag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,6 procent minder op 62,70 dollar. Brentolie werd 1 procent goedkoper op 65,53 dollar per vat en staat daarmee op het laagste niveau in 5 jaar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen