ECO22 sep '14 15:51Aangepast op 22 sep '14 16:46

Europese beurzen in de min

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen stonden maandagmiddag eensgezind in het rood.

ANP
ANP

Een winstwaarschuwing van het Britse supermarktconcern Tesco en zorgen over de Chinese economie drukten het beurssentiment. Verder kwamen tegenvallende cijfers over de Amerikaanse huizenmarkt naar buiten.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,8 procent lager op 422,20 punten. De MidKap zakte 0,5 procent tot 612,82 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen leverden tot 0,8 procent in.

De Chinese minister van Financiën Lou Jiwei liet afgelopen weekend weten dat China de economie niet extra zal stimuleren. Zelfs niet als economische indicatoren wijzen op ,,neerwaartse druk'' op de groei, aldus de minister. De verkoop van bestaande woningen in de Verenigde Staten is in augustus met 1,8 procent gedaald naar 5,05 miljoen op jaarbasis in vergelijking met een maand eerder. Economen hadden gemiddeld juist een stijging met 1 procent voorspeld.

ING

ING was de sterkste daler in de AEX met een verlies van 4,5 procent. Afgelopen vrijdag liet het aandeel nog een mysterieuze opmars zien van 5,8 procent in de slotminuten van de handel. Het financiële concern, dat maandag werd opgenomen in een aantal voorname bankindices, had maandag ook te kampen met een adviesverlaging door Kepler Cheuvreux.

In de MidKap verloor Air France-KLM 4,3 procent. De piloten van Air France verlengen hun al een week durende staking met nog eens 4 dagen tot 26 september.

Tesco

Tesco raakte in Londen 11,5 procent kwijt en zakte tot het laagste niveau in 11 jaar. De grootste Britse supermarktketen heeft eind augustus de winst in de eerste helft van het lopende boekjaar veel te hoog ingeschat.

In Frankfurt daalde Siemens 0,4 procent. Het Duitse technologieconcern koopt de Amerikaanse toeleverancier aan de olie- en gasindustrie Dresser-Rand voor circa 5,9 miljard euro. Met de aankoop is Siemens de Zwitserse pompmaker Sulzer (min 3,9 procent) een stap voor. Die concurrent liet onlangs weten fusiegesprekken te voeren met Dresser-Rand.

Merck

Merck klom 4,3 procent. Het Duitse farmacie- en chemieconcern neemt de Amerikaanse producent van chemicaliën en laboratoriummateriaal Sigma-Aldrich over voor 13,1 miljard euro.

De euro was 1,2829 dollar waard, tegen 1,2850 dollar bij het slot van de Europese handel op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,8 procent goedkoper op 91,72 dollar. Brentolie kostte 1,3 procent minder op 97,06 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen