ECO10 sep '14 07:58Aangepast op 10 sep '14 08:36

'Damrak opent in mineur’

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De effectenbeurs aan het Amsterdamse Damrak opent woensdag naar verwachting in de min.

ANP
ANP

Ook de andere Europese aandelenmarkten zullen met verliezen beginnen. Beleggers lijken opnieuw wat geld van tafel te halen door een gebrek aan richtinggevende macro-economische data.

,,De AEX begint ongeveer 1 punt in de min. De koersverliezen op Wall Street en de negatieve stemming in Azië lijken een vervolg te krijgen op de Europese markten. Er is verder weinig nieuws van bedrijven en ook op macro-economisch terrein staan er geen belangrijke cijfers op het programma“, aldus marktanalist Martijn Weller van IG Nederland.

In Amsterdam zal ArcelorMittal mogelijk bewegen op een nieuwe adviesverhoging. Ditmaal schroefde de Britse bank Barclays zijn aanbeveling voor het staalconcern op.

Azië

Topman Alexandre de Juniac van luchtvaartconcern Air France-KLM liet in een interview met de Franse krant Les Echos weten de komende 5 jaar 1 miljard euro te willen investeren in budgetdochter Transavia. Donderdag presenteert Air France-KLM zijn groeistrategie voor de periode tot en met 2020. Transavia speelt daarin een belangrijke rol en de maatschappij wordt daarom stevig uitgebreid.

De aandelenmarkten in het Verre Oosten gingen woensdag overwegend omlaag in navolging van de koersverliezen in New York. De zorgen over een afnemende groei in China en de vrees dat de rente in de Verenigde Staten eerder dan verwacht zal worden verhoogd, drukten het sentiment. De Nikkei in Tokio was een positieve uitschieter en eindigde 0,3 procent hoger. De stemming werd gesteund door een verdere stijging van de machineorders in Japan en de aanhoudende verzwakking van de Japanse yen.

Dow Jones

De beurzen op Wall Street sloten dinsdag collectief in de min. De handelsdag in New York werd gedomineerd door Apple. Op een speciaal evenement presenteerde topman Tim Cook zoals verwacht nieuwe iPhones, een horloge en een nieuw betaalsysteem.

De Dow-Jonesindex sloot 0,6 procent lager op 17.013,87 punten. De brede S&P 500 zakte 0,7 procent tot 1988,44 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq leverde 0,9 procent in tot 4552,29 punten.

Europa

De Europese aandelenbeurzen eindigden eerder op de dag ook met verlies. Beleggers namen een adempauze na de winsten van de afgelopen weken. Ook drukten de spanningen in Oekraïne andermaal hun stempel op de financiële markten.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het slot 0,5 procent lager op 418,40 punten. De MidKap leverde 0,3 procent in en sloot op 623,41 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs eindigden 0,5 procent in de min. Londen sloot 0,1 procent lager.

De euro was woensdag voor opening van de aandelenbeurzen 1,2928 dollar waard, tegen 1,2910 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,1 procent tot 92,70 dollar. Brentolie werd 0,1 procent duurder op 99,25 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen