ECO15 mei '14 07:55Aangepast op 15 mei '14 08:37

'AEX opent licht lager'

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De effectenbeurs in Amsterdam opent donderdag naar verwachting licht lager.

Ook de andere Europese beurzen zullen met kleine verliezen beginnen. In Amsterdam verwerken beleggers de resultaten van Aegon, Imtech en BAM.

,,Het lijkt een wat moeilijke beursdag te gaan worden. Wall Street ging gisteren verder naar beneden en daar lijken we nog even een tikje van mee te krijgen. In de VS begint er toch wat twijfel te ontstaan over de economische groei en vooral over het herstel op de huizenmarkt. Uit de eurozone krijgen we vandaag de economische groeicijfers en in Amsterdam zien de resultaten van Aegon er redelijk uit'', aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

Technisch dienstverlener Imtech liet voorbeurs weten in het eerste kwartaal een nettoverlies te hebben geleden van 77 miljoen euro, tegen 60 miljoen euro een jaar eerder. De toename van het tekort is grotendeels toe te schrijven aan hogere financieringskosten. Het bedrijf, dat vorig jaar in grote moeilijheden kwam door een boekhoudschandaal, herhaalde dat alle opties op tafel liggen om de schuld te verlagen.

Aegon

Verzekeraar Aegon boekte in het eerste kwartaal meer winst dan een jaar eerder. Vooral de pensioenactiviteiten in de Verenigde Staten leverden meer op. De nettowinst kwam uit op 392 miljoen euro, tegen 224 miljoen euro een jaar eerder.

Bouwbedrijf BAM wist in het afgelopen kwartaal meer nieuwbouwwoningen te verkopen dan een jaar eerder. Volgens BAM blijft de woningverkoop wel op een historisch laag niveau.

Pharming

Pharming maakte bekend dat de omzet in het eerste kwartaal flink is gestegen. De operationele kosten gingen echter ook omhoog, evenals het verlies dat het biotechnologiebedrijf heeft geboekt.

De aandelenmarkten in het Verre Oosten gingen donderdag overwegend licht omhoog. De Nikkei in Tokio bleef achter en sloot 0,8 procent in de min ondanks een sterker dan verwachte groei van de Japanse economie in het eerste kwartaal. Een duurdere Japanse yen en tegenvallende resultaten en vooruitzichten van elektronicaconcern Sony drukten op de Japanse beurs.

Euro

De aandelenbeurzen op Wall Street sloten woensdag met verlies. Beleggers deden een stap terug, na de opmars die de graadmeters in het begin van de week opnieuw op recordstanden zette. De Dow-Jonesindex eindigde 0,6 procent lager op 16.613,97 punten. De brede S&P 500 zakte 0,5 procent tot 1888,53 punten en technologiegraadmeter Nasdaq daalde 0,7 procent tot 4100,63 punten.

Ook op de Europese beurzen onderbraken beleggers woensdag de opmars van de voorgaande dagen. De AEX in Amsterdam sloot met een verlies van 0,3 procent op 403,33 punten. De MidKap-index zakte ook 0,3 procent, tot 660,22 punten. De beurs in Parijs leverde 0,1 procent in, terwijl de DAX-index in Frankfurt onveranderd eindigde. In Londen boekte de FTSE een minieme winst.

De euro was donderdag voorbeurs 1,3714 dollar waard, evenveel als bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 0,3 procent tot 102,03 dollar per vat. Een vat Brentolie werd 0,2 procent goedkoper op 109,97 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen