ECO10 feb '14 15:10

Zwitserse bedrijven bang voor immigratiequota

Auteur: ANP Nieuws

ZÜRICH (ANP) - Zwitserse bedrijven hebben maandag grote zorgen geuit over de dreigende beperking van immigratie uit EU-landen.

EPA
EPA

Ze voorzien zware gevolgen voor de Zwitserse economie, die sterk af afhankelijk is van de export en voor een belangrijk deel draait op buitenlandse werknemers.

De bedrijven vrezen dat zij van de gezamenlijke Europese markt worden uitgesloten als er daadwerkelijk grenzen worden gesteld aan de immigratie uit EU-landen. ,,Ongeveer 25 procent van het bankpersoneel is van EU-afkomst’’, aldus de Zwitserse branchevereniging van banken. ,,Met deze quota wordt het voor banken moeilijker om bekwaam personeel te vinden, omdat hoogopgeleide immigranten het laten afweten vanwege de strenge regelgeving.’’

Zondag stemde een kleine meerderheid van de Zwitserse bevolking -onder protest van het bedrijfsleven- vóór het invoeren van de quota’s. De overheid kan hiermee het aantal EU-immigranten dat het land jaarlijks binnenkomt, beperken. Het initiatief komt de conservatieve Zwitserse Volkspartij.

Gerelateerde artikelen