ECO23 jun '14 12:03

Beurzen lager door zorgen economie

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen gingen maandag eensgezind omlaag.

ANP
ANP

Beleggers vreesden dat het economische herstel in de eurozone aan kracht heeft verloren na tegenvallende industriecijfers. Ook drukte de aanhoudende onrust in het olierijke Irak op het beurssentiment.

,,De inkoopmanagersindexen (die de bedrijvigheid in de economie weerspiegelen) uit een aantal eurolanden vallen wat tegen. In de meeste landen is nog wel sprake van groei, maar in Frankrijk blijft de economie krimpen. In China viel de groei van de industrie daarentegen juist mee en vanmiddag komt ook in de VS de inkoopmanagersindex naar buiten“, aldus beleggingsadviseur Bart Flentge van Hof Hoorneman Bankiers.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,2 procent lager op 416,88 punten. De MidKap daalde 0,5 procent tot 653,86 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen verloren tussen 0,3 en 0,4 procent.

Bedrijvigheid

Uit cijfers van het Britse onderzoeksbureau Markit bleek dat de bedrijvigheid in de economie van de eurozone deze maand is afgenomen, tot het laagste niveau van het afgelopen halfjaar. Vooral in Frankrijk vielen de ontwikkelingen tegen. Eerder op de ochtend liet de Britse bank HSBC nog weten dat de Chinese industrie in juni voor het eerst in 6 maanden weer een groei liet zien.

KPN behoorde tot de grootste dalers in de AEX met een min van meer dan 1 procent. Volgens de Britse krant Financial Times hebben veel nationale toezichthouders bedenkingen bij de overname van KPN-dochter E-Plus door het Spaanse Telefónica. Het Duitse blad Bild meldde dat eurocommissaris Joaquín Almunia (Mededinging) desondanks deze week met een positief oordeel over de voorgenomen overname komt.

ASML

Chipmachinemaker ASML sloot de rij in de AEX met een verlies van 2 procent. Baggeraar Boskalis ging aan kop met een plus van 0,9 procent. ArcelorMittal klom 0,7 procent. Het staalconcern profiteerde van het nieuws dat de bedrijvigheid in de Chinese industrie in de afgelopen zeven maanden nog nooit zo hard is gestegen.

In Parijs daalde Alstom 1,6 procent. Het Franse industriële concern heeft besloten zijn energieactiviteiten grotendeels te verkopen aan zijn Amerikaanse branchegenoot General Electric (GE). Daarmee lijkt GE de strijd met het Duitse Siemens (min 0,8 procent) definitief te hebben gewonnen.

De euro was 1,3581 dollar waard, tegen 1,3590 bij het slot van de Europese effectenmarkten op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,2 procent tot 107,05 dollar. Brentolie werd 0,1 procent duurder op 114,88 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen