ECO30 okt '14 14:05

'Wall Street opent licht in de min'

Auteur: ANP Nieuws

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York openen donderdag waarschijnlijk met verlies.

Beleggers kauwen nog op de uitkomsten van de beleidsvergadering van de Federal Reserve, die wederom vragen opwierp over het moment waarop de rente in de Verenigde Staten zal worden verhoogd. Voorbeurs werd gemeld dat de Amerikaanse economie vorig kwartaal sterker is gegroeid dan verwacht.

De Fed beëindigde woensdag zoals verwacht de opkoop van obligaties, waarmee de economie en de beurzen afgelopen jaren werden gesteund. De centrale bankiers toonden zich daarbij behoorlijk positief over het herstel van de Amerikaanse economie, waardoor de eerste rentestap in de VS mogelijk eerder komt dan werd verwacht.

Een uur voor de openingsbel bleek uit een eerste raming dat de Amerikaanse economie in het derde kwartaal met 3,5 procent op jaarbasis is gegroeid. Samen met het tweede kwartaal was daarmee sprake van het sterkste halfjaar van de Amerikaanse economie in ruim 10 jaar.

Kwartaalcijfers

Beleggers kregen ook nog kwartaalresultaten van een reeks bedrijven. Olieconcern ConocoPhillips boekte vorig kwartaal meer winst dankzij de verkoop van Nigeriaanse bezittingen en een hogere productie. Die compenseerden de daling van de olieprijs.

Kellogg zag de winst met bijna een derde dalen. De fabrikant van onder meer Corn Flakes, Pringles en Rice Krispies nam lasten voor een kostenbesparingsprogramma.

MasterCard

Creditcardmaatschappij MasterCard profiteerde in het derde kwartaal van de aantrekkende kooplust bij consumenten. Het bedrijf zag de nettowinst mede daardoor met 15 procent oplopen tot 1 miljard dollar.

Nabeurs komen nog de internetbedrijven LinkedIn en Groupon met hun kwartaalbericht.

De Fed zorgde woensdag ook voor kleine verliezen op Wall Street. De Dow-Jonesindex sloot 0,2 procent lager op 16.974,31 punten. De brede S&P 500 verloor 0,1 procent tot 1982,30 punten. De technologiebeurs Nasdaq zakte, mede door een stevige koersdaling van Facebook, 0,3 procent naar 4549,23 punten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen