ECO12 mei '14 12:27Aangepast op 12 mei '14 15:56

Schandalen kosten topman KPMG de kop

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - Een reeks schandalen heeft topman Jurgen van Breukelen van KPMG Nederland de kop gekost.

ANP
ANP

Het in opspraak geraakte accountants- en adviesbureau maakte maandag bekend dat hij zijn functie als bestuursvoorzitter neerlegt. Wie hem opvolgt, is nog niet bekend.

Van Breukelen blijft ,,in principe'' bij KPMG, maar in welke hoedanigheid is nog niet duidelijk, zei hij in een toelichting aan het ANP. ,,Het is een groot concern, ook internationaal, en ik heb door de jaren heen genoeg krediet opgebouwd. Ik kan dus veel kanten op. Maar eerst heb ik tijd nodig voor bezinning.''

KPMG werd de afgelopen tijd geplaagd door affaires. Het bedrijf moest diep door het stof in de omkopingszaak rond bouwbedrijf Ballast Nedam en werd zelf onderwerp van een justitieel onderzoek naar mogelijke belastingontduiking bij de bouw van zijn nieuwe hoofdkantoor. Van Breukelen zelf raakte ook in opspraak. Hij zou de drijvende kracht zijn geweest achter een omstreden beleggingsclub van topmanagers bij KPMG.

Van Breukelen, die in 1994 begon bij KPMG en in oktober 2012 bestuursvoorzitter werd, vertrekt naar eigen zeggen om te voorkomen dat te veel aandacht ,,blijft steken'' rond zijn persoon. Daardoor dreigen de veranderingen die nodig zijn bij het bedrijf naar de achtergrond te worden gedrongen. ,,KPMG zit in een ingewikkelde situatie en is gebaat bij heldere signalen'', aldus de opgestapte bestuurder.

Moed

,,Voorop staat het belang van onze klanten, onze medewerkers en ons kantoor'', aldus de scheidende topman. ,,Dat belang is geschaad en moet hersteld worden.'' President-commissaris Erik Weusten van KPMG zei het vertrek van de topman te betreuren. Hij voegde er evenwel aan toe dat de beslissing ,,getuigt van moed en wijsheid''.

Het is de bedoeling dat ,,op korte termijn'' een nieuwe topman wordt voorgedragen. Die zal allereerst werk moeten maken van een nieuwe bestuursstructuur, die al op 1 oktober klaar moet zijn. KPMG nam vorige maand voormalig ING-topman Jan Hommen en advocaat Jaap de Keijzer in de arm om het kantoor daarbij te adviseren.

Gerelateerde artikelen