ECO26 mrt '14 20:42Aangepast op 26 mrt '14 21:28

Zorgen over Krim drukken Wall Street

Auteur: ANP Nieuws

NEW YORK (AFN) - Oplaaiende zorgen over het conflict tussen Rusland en Oekraïne om de Krim drukten de aandelenbeurzen in New York woensdag in de min.

EPA
EPA

President Obama zei ondanks dat hij geen directe bedreiging ziet voor de VS, besloten te hebben om niet de andere kant op te kijken.

De Dow-Jonesindex sloot 0,6 procent lager op 16.268,99 punten. De S&P 500 daalde 0,7 procent tot 1852,56 punten en de door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq verloor 1,4 procent tot 4173,58 punten.

Obama herhaalde nog maar eens dat hij bereid is om samen met Europa Rusland verder te isoleren. ,,Alles dat duidt op een escalatie, het zij retorisch of in daadwerkelijke actie, maakt beleggers nerveus. Ze verzilveren hun winsten en stappen dan uit de markt'', aldus een handelaar.

Technologiebedrijven

Aandelen van technologiebedrijven waren woensdag uit de gratie op Wall Street. Facebook maakte dinsdagavond bekend het 'virtual reality'-bedrijf Oculus VR over te nemen voor 2 miljard dollar, waarvan 400 miljoen dollar in contanten en ruim 23 miljoen eigen aandelen. De sociale netwerksite, die vorige maand nog 16 miljard dollar uittrok voor de overname van WhattsApp, leverde bijna 7 procent in.

King Digital (min 15,6 procent) en zijn aandeelhouders brachten in totaal 22,2 miljoen aandelen naar de beurs voor 22,50 dollar per stuk. Het aandeel opende op 20,50 dollar en daalde daarna gestaag verder. Beleggers zijn niet overtuigd van het verdienmodel van het bedrijf, dat leunt op de bereidheid van gebruikers om extra te betalen om verder te kunnen komen in een spel. Daarnaast is de grote vraag of het bedrijf in staat is na Candy Crush een nieuwe kaskraker te ontwikkelen.

DirecTV

De aanbieders van satelliet-tv DirecTV en Dish behoorden tot de sterkste stijgers. Ingewijden meldden dat topman Charlie Ergen van Dish recent bestuursvoorzitter Mike White van DirecTV heeft benaderd met een fusievoorstel. De twee wilden in 2002 fuseren, maar dat plan werd afgewezen door toezichthouders. Om die reden zou White niet happig zijn op formele onderhandelingen. Beleggers lijken het wel te zien zitten. DirecTV steeg 5,7 procent, Dish won 6,3 procent.

De euro was 1,3793 dollar waard, tegen 1,3784 dollar bij het slot van de Europese beurzen. De prijs van Amerikaanse olie steeg 1 procent tot 100,19 dollar per vat. Brentolie werd 0,1 procent goedkoper op 106,92 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen