ECO12 nov '14 08:37

'Licht lager begin voor AEX’

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam begint woensdag waarschijnlijk licht lager.

ANP
ANP

Ook de andere Europese beursgraadmeters zullen met kleine verliezen openen. De aandacht van beleggers gaat onder meer uit naar het cijfer over de industriële productie in Europa.

,,De AEX opent zo’n half punt lager. Op Wall Street was het dinsdag een rustige dag en beleggers wachten op richtinggevende economische cijfers, die later in de week naar buiten komen. Woensdag krijgen we het inflatierapport van de Bank of England en in de eurozone staat een industriecijfer op het programma'', aldus marktanalist Martijn Weller van IG Nederland.

Op Beursplein 5 staat SBM Offshore in de schijnwerpers. De maritiem dienstverlener heeft een schikking getroffen met het Openbaar Ministerie over een buitenlandse corruptiezaak. Ook liet SBM weten dat het bedrijf in de Verenigde Staten niet zal worden vervolgd voor omkoping. In Brazilië is het onderzoek nog niet afgerond.

Banken

De markt verwerkt daarnaast het nieuws dat toezichthouders in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland een schikking hebben bereikt met 5 internationale banken over beschuldigingen van manipulatie van valutakoersen. In totaal leggen UBS, Citigroup, JPMorgan Chase, Royal Bank of Scotland en HSBC 3,3 miljard dollar op tafel.

De in Amsterdam genoteerde vastgoedinvesteerder Atrium European Real Estate liet voorbeurs weten dat de huurinkomsten in de eerste negen maanden van het jaar zijn toegenomen. Technisch installatiebedrijf Batenburg Techniek maakte dinsdag na de slotbel bekend in het derde kwartaal een positief nettoresultaat te hebben geboekt.

Nikkei

In het Verre Oosten gingen de belangrijkste beurzen woensdag overwegend licht omhoog. In Tokio sloot de Nikkei 0,4 procent in de plus. Beleggers hopen dat de Japanse premier Shinzo Abe de plannen voor een verdere btw-verhoging zal uitstellen.

De Amerikaanse effectenbeurzen sloten dinsdag op de valreep met kleine winsten. Doordat veel Amerikanen een vrije dag hadden en overheidsgebouwen gesloten waren wegens Veterans Day, ontbrak het aan richtinggevend nieuws en werd er weinig gehandeld op Wall Street.

Recordstand

De Dow-Jonesindex sloot uiteindelijk een fractie hoger op toch weer een nieuwe recordstand van 17.614,90 punten. De bredere S&P 500 steeg 0,1 procent tot eveneens een nieuw record op 2039,68 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq ging 0,2 procent omhoog naar 4660,55 punten.

De Europese aandelenmarkten gingen eerder op de dag met kleine winsten de handel uit. In Amsterdam sloot de AEX-index 0,1 procent hoger op 415,18 punten en eindigde de MidKap 0,3 procent in de plus op 612,76 punten. De belangrijkste graadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs kregen er 0,2 tot 0,5 procent bij.

De euro stond woensdag voor opening van de aandelenbeurzen op 1,2489 dollar, tegen 1,2450 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op dinsdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,9 procent minder op 77,23 dollar. Brentolie zakte 1 procent in prijs tot 80,84 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen