ECO19 sep '14 08:01

Energieverbruik huishoudens daalt

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Huishoudens verbruiken steeds minder gas en stroom.

Dat komt vooral doordat nieuwe woningen beter zijn geïsoleerd en cv-ketels en grote elektrische apparaten als koelkasten en wasmachines zuiniger zijn geworden. Dat blijkt uit Energietrends 2014 van Energie Centrum Nederland (ECN) en de brancheorganisaties Energie-Nederland en Netbeheer Nederland.

Het gasverbruik van consumenten daalt al jarenlang, vanaf 1995 met circa 23 procent tot een gemiddeld jaarlijks verbruik van zo'n 1340 kubieke meter per huishouden. Het stroomverbruik is vanaf 2008 met circa 3 procent afgenomen tot gemiddeld 3500 kWh per huishouden.

De organisaties verwachten dat de daling de komende jaren doorzet omdat consumenten steeds 'energiebewuster' worden, onder andere door de introductie van meters die hun direct inzicht geven in hun gas- en stroomverbruik. Ook de opkomst van zonnepanelen draagt daaraan bij. Inmiddels hebben naar schatting 180.000 van de bijna 7,6 miljoen huishoudens in Nederland zonnepanelen.

Bij bedrijven is het gasverbruik gestabiliseerd en neemt het stroomverbruik niet of nauwelijks toe. Dat komt door de beperkte economische groei.

Gerelateerde artikelen